Guantanamo vang tõrgub vabakslaskmise vastu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sümboolsesse Guantanamo vangirüüsse riietunud meeleavaldaja.
Sümboolsesse Guantanamo vangirüüsse riietunud meeleavaldaja. Foto: Carolyn Kaster/AP/Scanpix

Guantanamo vang, kes varem oli kinnipidamise vastu protestinud ka näljastreigiga, keeldus vabadusest ümberasustatuna talle tundmatusse uude riiki.

35-aastane jeemenlane Muhammad Bawazir keeldus istumast koos kahe kaasvangiga lennukisse, mis viis nad ümberasustamisele Balkanile. Et kodumaale saatmise võimalust Bawaziril pole, nõudis ta, et pääseks riiki, kus tal on sugulasi.

Jeemenlase advokaadi John Chandleri sõnul püüdis ta Bawaziri kuude kaupa veenda minema riiki, mille nime ta kahjuks avalikult öelda ei saa. 21-aastaselt Afganistanis kinni võetud vang aga otsustas viimasel minutil, et soovi sellele maale siiski kolida.

«See on riik, kuhu mina läheksin hoobilt,» rääkis advokaat. «Ma ei saa teid tema loogika selgitamisega aidata. See on lihtsalt väga emotsionaalne reaktsioon mehelt, kes on 14 aastat luku taga olnud.»

Aastate jooksul on mitmed Guantanamo vangid keeldunud kodumaale naasmast, peljates seal oma valitsuse kohtlemist. Mõned aastaid Kuuba baasis elanud uiguurid on olnud vastu ka Vaikses ookeanis asuvale Palau saarele asustamisele pelguses, et see on liialt lähedal Hiinale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles