Meedia: Medvedev võib avada Nõukogude arhiivid

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president Dmitri Medvedev on mõistnud hukka Jossif Stalini kuriteod.
Venemaa president Dmitri Medvedev on mõistnud hukka Jossif Stalini kuriteod. Foto: Wikipedia.org

Vene meedia teatel võib president Dmitri Medvedev anda korralduse avalikustada seni salajased NSVLi arhiividokumendid.

Päevalehe Vedomosti teatel näeb kava lisaks salajaste toimikute avaldamisele ette ka Jossif Stalini režiimi ajal vangilaagrites hukatute säilmete otsimist ning diktatuurirežiimi ohvritele uute mälestusmärkide püstitamist, vahendas uudisteagentuur AFP.

Vedomosti teatel avaldavad inimõiguslased Medvedevile survet, et viimane mõistaks oma nn destaliniseerimisprogrammi raames selgelt hukka totalitaarse režiimi kuriteod ning annaks neile selge poliitilise ja seadusliku hinnangu. Analüütikute hinnangul on destaliniseerimisprogramm osa Medvedevi valimiskampaaniast.

«See on selgelt Kremli projekt, mille eesmärk on puhastada (riigi) mainet lääneriikides,» kommenteeris Moskva Carnegie keskuse analüütik Nikolai Petrov.

Seejuures viitavad vaatlejad Suure Isamaasõja 65. aastapäeva eel antud Medvedevi intervjuule, milles ta kinnitas, et Stalini kuritegusid oma rahva vastu ei saa andeks anda, eristudes sellega selgelt oma eelkäija, praegu peaministri kohuseid täitva Vladimir Putini poliitikast.

«Hoolimata sellest, et ta tegi kõvasti tööd ja vaatamata sellele, et tema juhtimisel saatis riiki edu, ei saa andestada seda, mida tehti oma inimestega,» ütles Medvedev ajalehele Izvestija, lisades, et uue Vene riigi tekkimisest on NLi juhile antud selge hinnang, mille kohaselt sooritas Stalin oma rahva vastu massikuriteo.

Samas kritiseeris Medvedev samas intervjuus Balti riike, mis tema hinnangul idealiseerivad natsionaalsotsialistliku Saksamaa rolli Teises maailmasõjas, keda Venemaa peab tänaseni fašistlikeks vallutajateks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles