Türgi on kategooriliselt vastu kurdide osalemisele Süüria kõnelustel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kurdi Rahvakaitse üksuse(YPG) naisvõitleja.
Kurdi Rahvakaitse üksuse(YPG) naisvõitleja. Foto: SCANPIX/REUTERS

Türgi on kategooriliselt vastu Süüria kurdide Demokraatliku Liidupartei (PYD) osalemisele ÜRO Süüria rahukõnelustel, mis peaksid algama selle nädala lõpus, ütles täna peaminister Ahmet Davutoğlu.

«Oleme kategooriliselt vastu kurde rõhuvate YPG ja PYD osalemisele kõnelustel,» ütles Davutoğlu võimupartei parlamendifraktsiooni kohtumisel.

Türgi peab PYD-d ja selle sõjalist tiiba Rahvakaitseüksusi (YPG) Türgis keelustatud Kurdistani Töölispartei (PKK) harudeks.

Türgi peaminister lisas, et ei ole vastu Süüria kurdide esindajate osalemisele kõnelustel ja nimetas nende kohalolekut läbirääkimistel vajalikuks. Davutoğlu ei täpsustanud, milliseid teisi Süüria kurdirühmitusi ta kõnelustele ootaks.

«Terroriorganisatsiooni ühinemine opositsiooniga läbirääkimistel on meie seisukohast vastuvõetamatu,» ütles valitsusjuht PYDile viidates. «PYD, mis teeb Süüria režiimiga koostööd, ei saa esindada Süüria rahva õigustatud võitlust.»

Türgi on pikka aega süüdistanud PYDi president Bashar al-Assadiga liidu sõlmimises salajase kokkuleppega, mille eesmärk on moodustada Süüria põhjaosas autonoomne kurdiala. PYD eitab seda.

Mitu Süüria opositsioonirühmitust moodustas detsembris Genfi rahukõnelustel osalemiseks koalitsiooni, kuhu ei kuulu riigi peamine kurdierakond PYD ega mitu mõjukat opositsioonitegelast.

Eelmisel nädalal Türgit külastanud USA asepresident Joe Biden nimetas PKK-d vaieldamatult terroristilikuks, kuid ei tauninud samal moel Süürias Ühendriikide liitlasena tegutsevat YPGd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles