Rootsi maavägede juht: riik võib juba mõne aasta pärast sõjas olla

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi rannavalve.
Rootsi rannavalve. Foto: SCANPIX

Rootsi maavägede juhataja kindralmajor Anders Brännströmi hinnangul võib riik olla juba mõne aasta pärast sõjas, kirjutasid ajalehed Aftonbladet ja Expressen.

Brännström ütleb seda Rootsi maakaitsepäevade puhul veebruari alguses Norbbotenis peetavas kõnes: «Rahvusvaheline olukord, kus me elame, ja mis ilmneb ka meie strateegiast, viib järelduseni, et võime olla sõjas juba mõne aasta jooksul.»

Brännström viitab parlamendis heaks kiidetud Rootsi relvajõudude arengukavale aastateks 2016-2020, märkides, et vajadus arendada relvastatud võitluse võimekust on ilmne.

«Kaitseväge ja kõiki, kes võivad meid toetada, peab nüüd ühendama püüe parema lahinguvalmiduse poole,» märgib Brännström, rõhutades maakaitsepäevade tähtsust sellise valmistumise kontekstis.

Parlamendi kaitsekomisjoni esimees Allan Widman on samal seisukohal. «Minu hinnang on see, et Rootsi on elanud rahus üle 200 aasta, olukord on aga praegu nii tõsine, et me peame valmistuma selleks, et vägivaldsed konfliktid levivad naaberriikidesse või meile,» tunnistas Widman Expresseni usutluses.

Widmani sõnul on Venemaa tõeline oht. Põhjusena nimetab ka rahvusvahelise olukorra arengut Gruusia ja Ukraina sündmuste tõttu, kuid mainib ka Venemaa majandusliku olukorra nõrgenemist sanktsioonide ning toornafta erakordselt madala hinna tõttu.

Riigikaitsenõukogu liige Mikael Oscarsson kiitis samuti maavägede juhataja Brännströmi. «Kui Balti riigid on ohustatud, oleme ka meie ohustatud. Me peame suutma tegutseda nii kriisis kui sõjas,» rääkis Oscarsson ja rõhutas, et selleks on vaja muutust poliitilises mentaliteedis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles