Maailma kõige vähem korrumpeerunud riik on Taani

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP/SCANPIX

Korruptsioon avalikus sektoris on endiselt probleem, kuid enamikus riikidest olukord pigem paraneb kui halveneb ning USA ja Suurbritannia jõudsid oma seni parima tulemuseni, teatas kolmapäeval korruptsioonivastane järelevalveagentuur.

Transparency Internationali 2015. aasta korruptsioonitajumise indeksi põhjal oli teist aastat järjest kõige vähem korrumpeerunud riik Taani, kes saavutas sajast võimalikust 91 punkti. Halvim oli see näitaja endiselt Põhja-Koreas ja Somaalias, kelle tulemus oli nagu mullugi kaheksa punkti.

Eesti jagab 70 punktiga tabelis 23.-26. kohta Prantsusmaa, Tšiili ja Araabia Ühendemiraatidega.

Ühendriigid tõusid üldarvestuses 76 punktiga ühe koha võrra, jagades Austriaga 16. positsiooni. Suurbritannia näitaja oli 81 punkti, millega jagati üldarvestuses 10. kohta koos Saksamaa ja Luksemburgiga. Ülejäänud riigid esikümnes alates teisest kohast kuni üheksandani hõivasid Soome, Rootsi, Uus-Meremaa, Holland, Norra, Šveits, Singapur ja Kanada.

Transparency märkis siiski, et ühe regioonina käsitletud Euroopal ja Kesk-Aasial on palju arenguruumi. Organisatsioon juhtis tähelepanu Ungari, Poola ja Türgi madalatele tulemustele ja veelgi hullemale olukorrale Aserbaidžaanis, Kasahstanis, Venemaal, Usbekistanis ja mujal, kus valitsused lämmatavad kodanikuühiskonda ja vaba ajakirjandust.

Venemaa jagas 168 riigi arvestuses 119. kohta Aserbaidžaani, Guyana ja Sierra Leonega, kuigi tema tulemus paranes mullu 2014. aasta 27 punktilt 29le. Eelmises pingereas oli Venemaa 136.

Transparency nimetas heaks märgiks, et oma tulemust parandasid eelmisel aastal 64 riiki, samas kui olukord halvenes 53s.

Korruptsioonitajumise indeks hõlmab rahvusvaheliste uurimisrühmade ja analüütikute hinnanguid kahe viimase aasta kohta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles