Vilniuses algas kohus teletorni ründamise asjus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters/ScanPix

Leedu pealinna Vilniuse ringkonnakohtus algas protsess 13. jaanuaril 1991 aset leidnud Vilniuse telekeskuse ründamise asjas, kuid istung katkestati peaaegu kohe.

Üks kahest kohale ilmunud süüdistatavast, Venemaa kodanik Gennadi Ivanov ütles istungi eel kohtule, et ei tunnista oma süüd ning oli üksnes sündmuste tahtmatuks tunnistajaks.

Protsessi alguses selgus, et kohtusse jäi ilmumata kolm riigi määratud advokaati ning ühel kohale saabunud kaitsjal hakkas halb, mispeale istung katkestati.

13. jaanuaril tegi Nõukogude juhtkond katse kukutada jõuga Leedu seaduslik võim, mis oli 1990. aasta 11. märtsil riigi iseseisvaks kuulutanud.

Nõukogude sõjaväelaste katsel hõivata 13. jaanuaril 1991 Vilniuse teletorn ja teleraadiokomitee hoone hukkus 14 relvastamata inimest, 31 sai raskesti ja üle tuhande kergemini haavata.

Kohtu ette astus lisaks veel Vene kodanik Juri Mel, kes süüdistuse andmeil viibis ühes teletorni rünnanud tankidest. Ivanovi sõnul ta Meli ei tunne.

31. augustil 2015 andis Leedu prokuratuur kohtule üle asja Vilniuse 1991. aasta 13. jaanuari sündmuste kohta. Ühtekokku on süüdistatavaid 65 ning neid hakkas kaitsma üle 60 advokaadi.

Neile heidetakse ette inimeste kohtlemist rahvusvahelise õigusega keelatud viisil, rahvusvahelise humanitaarõiguse kaitse all olevate inimeste tapmist, piinamist ja vigastuste tekitamist ning muid kuritegusid.

Kohtuteabesüsteem Liteko edastas, et 13. jaanuari sündmuste kohtuasjas on süüdistus esitatud muu hulgas endisele KGB ohvitserile Mihhail Golovatovile, endisele NSV Liidu kaitseministrile Dmitri Jazovile, endisele Nõukogude armee Vilniuse garnisoni ülemale Vladimir Ushoptšikule, Leedu kompartei teisele sekretärile Vladislav Švedile ja endisele Leedu kompartei keskkomitee sekretärile Algimantas Naudžiūnasele.

1999. aastal mõistis kohus seoses rünnakuga riigivastaste organisatsioonide loomises ja teistes kuritegudes süüdi kuus inimest: Mykolas Burokevičiuse, Juozas Jarmalavičiuse, Juozas Kuolelise, Leonas Bartosevičiuse, Stanislav Mickeviči ja Jaroslav Prokopoviči.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles