Iisrael avalikustas Adolf Eichmanni armuandmispalve

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Adolf Eichmann.
Adolf Eichmann. Foto: SCANPIX

Iisraelis avalikustati kolmapäeval holokaustikuritegudes süüdi mõistetud Adolf Eichmanni armuandmispalve, mille ta kirjutas 1962. aastal, kaks päeva enne hukkamist.

Iisraeli kohus võimendas Eichmanni sõnul üle tema rolli juutide massimõrva organiseerimisel Teise maailmasõja ajal.

Juudiriigi president Reuven Rivlin avalikustas rahvusvahelisel holokausti mälestuspäeval varem avaldamata kirja, mis oli adresseeritud toonasele presidendile Yitzhak Ben-Zvile.

«On tarvis teha vahet vastutavate liidrite ja minusuguste inimeste vahel, kes olid kõigest juhtide töövahendiks,» tsiteeris Rivlin kirja. «Ma polnud vastutav juht ning seega ei tunne ennast süüdi,» kirjutas Eichmann. «Ma ei suuda pidada kohtuotsust õiglaseks ning palun Teie Aususelt Härra Presidendilt, et rakendaksite oma võimu armu anda ja tühistaksite surmanuhtluse täideviimise,» lisas ta kirjas. Palvele oli alla kirjutanud Adolf Eichmann ning selle kuupäevaks märgitud 29. mai 1962.

Argentinasse põgenenud ning 1960. aastal Iisraeli välisluureteenistuse poolt juudiriiki kohtu ette toodud Kolmanda Reichi ametnik Eichmann poodi üles 31. mai südaööl.

Rivlini sõnul oli Eichmanni tabamine ja Iisraeli toomine juudiriigi ajaloo üks suursündmusi. «Eichmanni istung lõhkus vaikusemüüri. Natsimõrvari tabamine noore juudiriigi poolt tagas holokausti ellujääjatele elementaarse turvatunde,» sõnas ta.

Iisrael ja selle liitlased jätkavad holokaustis osalenud isikute otsimist ja kohtu ette toomist, kuigi paljud süüdistatavad on juba väga kõrges vanuses.

Sel aastal peetakse Saksamaal kohut vähemalt nelja natsikuritegudes süüdistatud inimese üle. Iisrael tähistab holokausti mälestuspäeva ka eraldi. Sel aastal meenutatakse massimõrva ohvreid 4.-5. mail.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles