Obama: me oleme kõik juudid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama.
Barack Obama. Foto: AP/Scanpix

Ameerika Ühendriikide president Barack Obama hoiatas kolmapäeval holokaustikangelaste austamise tseremoonial antisemitismi eest ja rõhutas Ühendriikide «purunematut» sidet Iisraeliga.

«Peame vastu seisma reaalsusele, et antisemitism maailmas on tõusuteel. Me ei saa seda eitada,» ütles Obama rahvusvahelisel holokausti mälestuspäevadel, kuulutades: «Me oleme kõik juudid».

«Rünnak ühe usu vastu on rünnak meie kõigi uskude vastu,» ütles Ühendriikide riigipea, viidates diskrimineerimisjuhtumitele Euroopas, Aasias ja USA-s.

USA on antisemitismivastase võitluse esirinnas ning jääb Iisraeli sõbraks, ütles Obama. President on korduvalt rõhutanud Iisraeli ja Ühendriikide tugevate sidemete muutumatust, vaatamata erimeelsustele juudiriigi valitsuse ja peaminister Benjamin Netanyahuga.

Netanyahu ja Obama on avalikult vaielnud Iisraeli asundustegevuse ja Iraani tuumaleppe üle, mida juudiriigi valitsusjuht ägedalt vastustas.

«Ameerika pühendumus Iisraeli julgeolekule jääb nüüd ja alatiseks vankumatuks,» lausus Obama. «Kui Ühendriigid selle sideme murraks, oleks see põhimõtteline moraalne läbikukkumine.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles