Holland tahab saata migrandid parvlaeval Türgisse tagasi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AP/Scanpix

Hollandi poliitikud töötasid välja plaani Euroopat haaranud migrandikriisi lahendamiseks: Kreeka saartele saabunud pagulased ja migrandid saadetaks koheselt praamide peal tagasi Türgisse .

Tööpartei juht Diederik Samson ütles, et kava järgi pakuks Euroopa Liit vastutasuks võtta vastu kuni 250 000 praegu Türgis elavat migranti aastas. Plaan peaks olema tema sõnul paigas kevadeks, enne kui saabujate arv keerab uuesti tõusuteele.

Möödunud aasta jooksul jõudis Türgist Kreeka saartele rohkem kui 850 000 migranti. Tänavu jaanuaris on Kreekasse saabunud juba ligi 46 000 sisserändajat. Surma on selle käigus saanud vähemalt 200 inimest.

Hollandlased avaldasid plaani samal ajal, kui Rootsi teatas, et plaanib saata lähiaastail tagasi kõik need, kelle varjupaigataotlus on saanud riigilt eitava vastuse. Kava elluviimine sõltub sellest, kas Türgit peetakse migrantide jaoks turvaliseks riigiks, nagu seda nõuab ÜRO. Praegu peab teeb seda vaid üks euroliidu liige.

Samsoni kaval olevat ka peaminister Mark Rutte toetus. Ka tema rõhutas, et migratsiooniküsimustes kokkuleppeni jõudmiseks on ühendusel aega kuus kuni kaheksa nädalat, vastasel juhul tuleb välja mõelda tagavaraplaan. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles