Itaalia peaminister taunib Saksamaa ja Prantsusmaa domineerimist ELis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Matteo Renzi.
Matteo Renzi. Foto: SCANPIX

Itaalia peaminister Matteo Renzi kritiseeris täna Prantsusmaa ja Saksamaa dominantset positsiooni Euroopa Liidu otsustusprotsessis, eriti rändekriisi asjus.

Berliini visiidile suunduv Renzi rõhutas, et hindab Saksa kantslerit Angela Merkelit kõrgelt, kuid avaldas arvamust, et Itaaliale ja teistele riikidele tuleks anda Euroopa kriiside lahendamises suurem kaasarääkimisõigus.

Renzi ütles ajalehele Frankfurter Allgemeine Zeitung, et temas tekitab vastuväiteid Saksamaa suhtumine, et kõik ELi initsiatiivid saavad alguse kahepoolsest kohtumisest prantslastega.

«Mul oleks muidugi väga hea meel, kui Angela ja François (Hollande) suudaksid kõik probleemid lahendada,» ütles Itaalia peaminister. «Aga enamasti see nii ei juhtu.»

«Kui me soovime üleeuroopalist strateegiat põgenikeprobleemi lahendamiseks, siis ei piisa sellest, et Angela helistab kõigepealt Hollande'ile ja siis Euroopa Komisjoni presidendile Jean-Claude Junckerile, ja siis loen mina tulemustest ajalehest.»

Itaalia majanduse elavdamiseks reforme läbi suruda üritanud Renzi on viimastel kuudel teinud nii Saksamaale kui Euroopa Komisjonile etteheiteid erinevates valdkondades alates Berliini domineerimisest, ELi eelarvekitsenduste ja energiapoliitikani.

Merkel on kutsunud Renzi homseks töölõunale, et arutada põgenikekriisi, rahvusvahelist olukorda ja Euroopa jooksvaid küsimusi.

Rändekriisis on Itaalia Kreeka kõrval üks peamisi «rinderiike», kuhu Lähis-Idast ja Aafrikast sõdade ja vaesuse eest üle Vahemere pagevad inimesed esimesena jõuavad.

Renzi sõnul on põgeniketulv probleem, millele ei ole lihtsaid lahendusi.

«Meie teeme oma osa, päästes peaaegu iga päev lapsi Vahemerel uppuvatest paatidest,» ütles ta ja soovitas kaotada ELi reeglid, mis nõuavad põgenikult varjupaiga taotlemist esimeses riigis, kuhu nad jõuavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles