Jaapan andis armeele käsu Põhja-Korea raketid alla tulistada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea liider Kim Jong-un.
Põhja-Korea liider Kim Jong-un. Foto: Reuters/ScanPix

Jaapan andis sõjaväele korralduse valmistuda iga riiki ohustada võiva Põhja-Korea raketi allatulistamiseks, edastas kohalik meedia reedel.

Päevalehe Nikkei ja uudisteagentuuri Kyodo News andmeil andis käsu Jaapani kaitseminister Gen Nakatani pärast teateid kahtlust äratavast tegevusest Pyongyangi lääneosa Sohae polügoonil.

Jaapani kaitseministeeriumi pressiesindaja keeldus AFP-le meediateateid kinnitamast põhjendusega, et see paljastaks nende strateegia.

«Ent me rakendame kõiki võimalikke vastumeetmeid raketikatsetusele, kogudes informatsiooni ja koordineerides asjassepuutuvate riikidega,» sõnas ta.

ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsioonid keelavad Põhja-Koreal ballistiliste rakettide tehnoloogia kasutamise, mistõttu tooks igasugune katsetus kaasa pingete kasvu rahvusvahelises kogukonnas vaid mõni nädal pärast stalinistliku riigi 6. jaanuari tuumakatsetust.

Kaks USA kaitseametnikku kinnitas reedel AFP-le võimalikku raketikatsetusele eelnevat tegevust Põhja-Korea Sohae satelliidikompleksis, mida Pyongyang on alates 2013. aastast pikema tegevusraadiusega rakettide tarbeks laiendanud.

Jaapani välisminister Fumio Kishida pidas reedel võimaliku raketikatsetuse teemal telefonivestluse Ühendriikide välisministri John Kerryga.

«Me ei saa eitada võimalust, et Põhja-Korea astub edasisi provokatiivseid samme,» lausus Kishida ajakirjanikel.

Jaapan paigutas 2012. aastal positsioonidele pind-õhk-tüüpi raketitõrjesüsteemid. Põhja-Korea oli samal aastal saatnud kanderaketiga Unha-3 orbiidile satelliidi.

Ehkki Pyongyang väitis, et tegemist oli teadusliku missiooniga, mõistis rahvusvaheline kogukond selle hukka kui varjatud ballistilise raketi katsetuse ja karmistas Põhja-Koreale kehtestatud sanktsioone.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles