Obama: USA võitleb ISISega ka Liibüas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ISISe võitlejad Liibüas kristlastest vangidega.
ISISe võitlejad Liibüas kristlastest vangidega. Foto: Reuters/ScanPix

Ameerika Ühendriikide president Barack Obama lausus neljapäeval, et Ühendriigid kavatsevad vajadusel võidelda terrorirühmitisega Islamiriik (ISIS) ka Süüriast ja Iraagist kaugemal, vihjates aina suuremale fookusele Liibüal.

Obama kutsus rahvusliku julgeoleku nõukogu arutama ISISe vastast tegevust ajal, mil võimuvaakum Põhja-Aafrika riigis annab rühmitusele võimaluse oma tegevust laiendada.

«President toonitas, et Ühendriigid jätkavad terroristidele vastuseismist igas riigis, kus see on vajalik,» teatas Valge Maja avalduses.

«President andis oma rahvusliku julgeoleku meeskonnale juhise jätkata jõupingutusi hea valitsemise edendamiseks ja toetada käimasolevaid terrorismivastaseid samme Liibüas ja teistes riikides, kus ISIS üritab kanda kinnitada.» 

Ühendriikide kaitseministeerium teatas kolmapäeval, et riik kaalub muuhulgas võimalikke sõjalisi samme terroristide mõjuala laienemise vastu Liibüas.

Liibüas puhkes 2011. aastal Araabia kevade mõjul ülestõus diktaator Muammar Gaddafi vastu. Kodusõda lõppes ülestõusnute võidu ning Gaddafi kukutamise ja tapmisega. Diktaatori kukutamisele aitasid kaasa NATO õhulöögid. Sestsaadik on riik langenud kaosesse ning tõsiselt lõhenenud.

Liibüal on alates 2014. aasta suvest kaks valitsust ja parlamenti. Ühtsusvalitsuse moodustamine on veninud ja edusammudeni on jõutud alles viimastel kuudel.

ISISe võitlejad vallutasid mullu juunis pealinnast Tripolist 450 kilomeetrit idas asuva Sirte linna. Viimastel nädalatel on pühasõdalased korraldanud Sirtest rünnakuid piki rannikut kulgevas naftapiirkonnas asuvatele rajatistele. Väidetavalt on Islamiriigil Liibüas umbes 3000 võitlejat.

Ühendriigid ei soovi laiendada 17 kuud kestnud ISISe vastast õhusõda Iraagist ja Süüriast Liibüasse ning on korduvalt rõhutanud vajadust leida riigis usaldusväärseid partnereid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles