Aafika missioonil viibivaid ELi rahuvalvajaid süüdistatakse laste seksuaalses ahistamises

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu rahuvalvaja patrullimas Bangui tänavatel Kesk-Aafrika vabariigis.
Euroopa Liidu rahuvalvaja patrullimas Bangui tänavatel Kesk-Aafrika vabariigis. Foto: SCANPIX/REUTERS

ÜRO inimõigusjuht väljendas täna muret uute lapseahistamissüüdistuste kohta, millega on seotud ka Kesk-Aafrika Vabariigis (KAV) teeninud Euroopa Liidu sõjaväelased.

«Neli tüdrukut ütles, et nende ahistajad olid Euroopa Liidu operatsiooniga seotud kontingendist,» ütles Zeid Ra'ad Al Hussein ja lisas, et üha uute süüdistuste ilmnemine teeb väga murelikuks.

Eelmisel aastal esitati laste seksuaalse väärkohtlemise süüdistus KAVi ÜRO ja Prantsuse missiooni sõduritele.

«Kaks küsitletud tüdrukut ütlesid, et EUFORi sõdurid vägistasid neid, teised kaks rääkisid, et teised EUFORi sõdurid maksid neile seksuaalvahekorra eest,» ütles inimõigusjuht avalduses.

«Kõigi sõdurite rahvus ei ole teada, aga kolm tüdrukut on kindlad, et nende kuritarvitajad olid EUFORi kontingendi Gruusia liikmed. Tüdrukud olid väidetava väärkohtlemise ajal 14-16 aastat vanad.»

EUFOR ütles avalduses, et Euroopa Liit suhtub süüdistustesse väga tõsiselt, kuid asja uurimine ning süüdlaste karistamine on missioonis osalevate riikide ülesanne.

Zeid ütles, et ÜRO inimõigustöötajad vestlesid ka kahe lapsega, kelle kallal tarvitasid väidetavalt seksuaalvägivalda Prantsuse operatsioonis Sangaris osalenud sõjaväelased. Poiss ja tüdruk olid sel ajal vastavalt seitse ja üheksa aasta vanad.

Prantsusmaal käib juurdlus 14 sõdurile esitatud laste vastase seksuaalvägivalla süüdistuse alusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles