Šveitslased kiitsid heaks kuritegelike välismaalaste väljasaatmise

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Šveitsi valijad andsid täna referendumil heakskiidu paremäärmusliku Šveitsi Rahvaerakonna (SVP) ettepanekule saata automaatselt riigist välja teatud kuritegudes süüdi mõistetavad välismaalased.


Automaatsete väljasaatmiste poolt hääletas 52,9 protsenti valimaskäinuist. 47,1 protsenti oli vastu. Šveitsi 26 kantonist vaid kuues oli hääletamaskäinute enamus ettepaneku vastu.

Šveitsi justiitsminister Simonetta Sommaruga teatas, et selle algatuse rahvahääletusel heakskiitmine oli kindlusetuse väljendus. «Valijate enamus saatis selge signaali, et nad peavad välismaalaste kuritegevust tõsiseks probleemiks,» lausus ta.

Minister lisas, et valitsus kaalub, kuidas uut seadust ellu viia nii, et see ei rikuks rahvusvahelisi kohustusi, mille nende riik endale on võtnud.

Ka praegu võivad Šveitsi kohtunikud teatud juhtudel anda kurjategija maalt välja saatmise orderi. SVP algatus laiendaks aga seda sellistele kuritegudele nagu vägistamine, tõsine seksuaalrünnak, röövid, narkokaubitsemine ja sotsiaalabi kuritarvitamine.

Šveitsi migratsiooniameti andmeil saadetakse praegu aastas välja umbes 350-400 inimest. Uue seaduse jõustumisel tõuseks see arv kuni 1500ni.

Pühapäevane otsus on esimene samm suurema julgeoleku poole, tervitas SVP hääletustulemust oma avalduses. Oma kampaanias kasutasid nad taas plakatit, kus valged lambad löövad musta lamba Šveitsi lipult minema. Lisaks oli kasutusel ka näiteks plakat, kus kurjategija välimusega mehe pildi juurde on kirjutatud «Ivan S., vägistaja, ja varsti šveitslane?».

Selline referendumi tulemus tuli täpselt aasta pärast seda, kui Šveitsi valijad andsid heakskiidu keelule, mille kohaselt nende riiki enam rohkem minarette püstitada ei või. Ka toonase algatuse tõi referendumile SVP.

Samas kukkus täna referendumil läbi sotsialistide algatus kehtestada vähemalt 22-protsendiline tulumaks inimestele, kes teenivad aastas üle 250 000 frangi (ligi kolme miljoni krooni). See võtnuks üksikutelt kantonitelt õiguse määrata ära oma maksukoormus ja sundinuks rikkamaid inimesi maksma rohkem.

Sotsialistide algatusele olid vastu valitsus ja paremtsentristlikud parteid. Mõned suurettevõtjad – näiteks liftitööstur Alfred Schindler – ähvardasid sellise idee heakskiitmise korral riigist minema kolida. Sotside maksumõtte vastu aga oli ka 58,5 protsenti Šveitsi valijaist.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles