Wikileaks: USA kaitseministri sõnul on Venemaal demokraatia kadunud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse tollane kaitseminister Hervé Morin (paremal) ja tema USA kolleeg Robert Gates septembris Pentagonis.
Prantsuse tollane kaitseminister Hervé Morin (paremal) ja tema USA kolleeg Robert Gates septembris Pentagonis. Foto: SCANPIX

Ühendriigid väljendasid tänavu Prantsusmaale oma muret seoses sõjalaeva Mistral müügiga Venemaale, öeldes, et see saadab vale signaali liitlastele Ida-Euroopas, selgub Wikileaksi avaldatud saladokumentidest.

USA kaitseminister Robert Gates ütles veebruaris Pariisis toimunud kohtumisel oma tollase Prantsuse ametivenna Hervé Moriniga, et Venemaal on demokraatia kadunud ning et sealne valitsus on sisuliselt oligarhia, mida domineerivad eriteenistused.

«President Medvedevil on Venemaast pragmaatilisem visioon kui Putinil, aga reaalset muutust on olnud vähe,» ütles Gates USA saatkonna raporti kohaselt.

AFP vahendas, et Morin ei olnud nõus Gatesi seisukohaga, nagu oleks Mistrali müük Venemaale ohtlik.

«Morin küsis retooriliselt, kuidas me saame Venemaale öelda, et me tahame partnerlust, aga samal ajal, et me ei usalda neid,» seisab raportis.

Morin sai aru, et Kesk- ja Ida-Euroopa riigid peavad Venemaad potentsiaalseks ohuks, kuid väitis, et üks laev ei muudaks kuidagi Vene võimekust, sest Moskva võime ise sõjalaevu toota on tõsiselt halvenenud.

Gates juhtis ka tähelepanu Prantsusmaa jõupingutustele saavutada Gruusias relvarahu, öeldes, et Moskva ei täida kõiki rahuleppe tingimusi.

Morin avaldas omalt poolt tugevat vastuseisu USA kavandatavale raketikaitsesüsteemile Euroopas, mille NATO maad Lissabonis üle-eelmisel nädalal siiski heaks kiitsid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles