Lavrov: lääs peab tegema Ukraina suhtes strateegilise otsuse

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa välisminister Sergei Lavrov.
Venemaa välisminister Sergei Lavrov. Foto: SCANPIX

Vene Föderatsiooni välisminister Sergei Lavrov hoiatas, et Ukraina võimalik integreerimine NATO struktuuridesse viib Kiievi suhted Moskvaga sügavasse kriisi ning mõjub kõige negatiivsemalt kogu Euroopa julgeolekule.

 

Lavrovi arvamuse kohaselt peab ka lääs selles küsimuses tegema «strateegilise valiku», vahendas Interfax kirjutist, mis avaldati Kiievi iganädalases väljaandes 2000.

Vene välisministeeriumist levitatud tekstis märgib minister muu hulgas, et «puhvrirolli pealesurumine pisendab Ukraina enda tähtsust» ning «palju konstruktiivsem oleks meil kõigil üheskoos ehitada suhteid ümbritseva maailmaga».

Lavrov leidis ka, et naaberriigi välisministri Volodõmõr Ogrõzko väljaütlemised NATO kasuks on kantud soovist «häbematult ekspluateerida Kaukaasia kriisi taunimisväärsetes poliitilistes huvides, eeskätt eesmärgiga tõugata Ukraina elanikkonna enamuse vastuseisust ja elementaarsetest demokraatlikest protsessidest hoolimata» alliansi rüppe.

Vene välisministri sõnul toetab tema kolleeg natokeskset Euroopa julgeolekusüsteemi, ent just natokesksus olevat euroatlandi kogukonda lõhestades näidanud oma «absoluutset kahjulikkust ja perspektiivitust».

Lavrov nimetas «veelgi vähem vastuvõetavaks järeldusi vajadusest relvastuda, isegi kuni Ukrainale tuumariigi staatuse hankimiseni». «Kus on loogika ja kus vastutustundlikkus?» küsis ta.  

NATO teema kõrval tegi välisminister naaberriigile veel rea muid etteheiteid, süüdistades «ametlikku Kiievit» kahe riigi suhete süsteemses lagundamises.

Lavrov väljendas tõsist muret «vene keele kõigist elusfääridest tõrjumise», samuti «natsidega koostööd teinud sõjakurjategijate heroiseerimise» üle ning taunis «russofoobsete ja antisemiitlike meeleolude kasvu Ukraina marurahvuslikes organisatsioonides».

1930. aastate suure näljahäda käsitlemist ukraina rahva genotsiidina võrdles ta aga «ajaloo etnilise puhastusega», mis olevat lihtsalt solvav miljonite teistest rahvustest ohvrite suhtes.

Vene välisminister avaldas samas lootust, et «Ukraina suudab kõiki raskusi ületades mitte üritada saavutada välispoliitilisi eesmärke lääne suunal avalikult venevaenuliku tegevuse ja meie ühise verega kinnitatud ajaloo solvamise hinnaga».

Lavrovi kinnitusel jääb «suhtumine ukraina rahvasse alati muutumatult sõbralikuks ja poliitika Ukraina suunas lugupidavaks». Samas rõhutas ta, et selle poliitika «praktilised vektorid» kujundatakse, arvestades Kiievi reaalseid positsioone ja sõltuvalt Ukraina võimude edasistest sammudest.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles