Gates hoiatas Euroopat sõjalise nõrkuse eest

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA kaitseminister Robert Gates esinemas 25. rahvusvahelisel konverentsil Oxford Analytica.
USA kaitseminister Robert Gates esinemas 25. rahvusvahelisel konverentsil Oxford Analytica. Foto: AFP / Scanpix

USA kaitseministri Robert Gates'i hinnangul on Euroopas mindud demilitariseerimisega mindud liiga kaugele,  mistõttu kutsus ta üles uuesti tugevdama siinseid kaitsestruktuure.

Gates esitas oma hoiatuse liitlastele reedel peetud kõnes, milles ta kutsus üles käituma üheaegselt nii otsustavalt kui ka vaoshoitult suhetes Venemaaga, mille kavatsuste osas on tekkinud kahtlused, vahendas AFP.

Winston Churchilli sünnipaigas, Blenheimi palees tähtsatele äritegelastele, analüütikutele ja välispoliitikaekspertidele esinenud USA kaitseminister rõhutas, et NATO põhimõte  minna ükskõik millisele liikmele rünnaku korral appi «peab tähendama seda, mida on öeldud».

«Üks eelmise sajandi triumfe oli Euroopa patsifitseerimine pärast laastavate ja veriste sõdade ajastuid,» märkis ta. «Kuid ma usun, et me oleme jõudnud pöördepunkti, kus suur osa kontinendist on läinud liiga kaugele teises suunas.»

Gatesi sõnul on «demilitariseerimine muutunud õnnistusest potentsiaalseks takistuseks tõelise ja kestva rahu saavutamisele, sest tegelik või näiline nõrkus on ahvatluseks valearvestustele ja agressioonile».

USA kaitseminister nentis, et praegu vastab ainult viis NATO liiget alliansi standardile ning kulutab aastas kaitsele kaks protsenti oma sisemajanduse kogutoodangust.

«Me peame üritama ära hoida olukorrad, kus meil on ainult kaks troostitut valikut: konfrontatsioon või kapitulatsioon, 1914 või 1938,» rõhutas ta, viidates sündmustele, mis viisid Esimese ja Teise maailmasõja puhkemiseni.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles