Rumeenia president: me ei usalda Venemaad

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Separatistliku Transnistria sõdurid Tiraspolis.
Separatistliku Transnistria sõdurid Tiraspolis. Foto: SCANPIX

Rumeenia presidendi Traian Băsescu sõnul ei usalda tema kodumaa Venemaad, kuna viimane on Rumeenia naabruses asuvasse separatistlikusse Transnistriasse viinud oma väeüksused.

«Me tunneme end ebamugavalt, sest Vene väed paiknevad meie piiril Transnistriaga,» ültes Băsescu, viidates Moldovast lahku löönud tunnustamata Transnistria vabariigile, kus Vene väeüksused on paiknenud alates 1992. aastast, vahendas uudisteagentuur AFP.

Umbmäärase staatusega tunnustamata vabariik lõi Moldovast lahku lühiajalise sõja järel 1990ndate aastate alguses. Băsescu sõnul võtaks Rumeenia Vene vägede lahkumist Moldova Dnestri-äärselt territooriumilt Moksva heade kavatsuste testina.

«Me ei tunne end üldse kindlalt, kuna Venemaa pikendas ka Sevastopolis asuva Musta mere laevastiku mereväebaasi rendilepingut kuni 2042. aastani. Milleks neil on vaja nii suurt laevastikku nii väikesel merel?» küsis Rumeenia riigipea.

«Ma ei usu, et Venemaa usaldaks Rumeeniat rohkem, kui Bukarest Moskvat,» leidis Băsescu, kelle hinnangul puudub kahe riigi vahel usaldus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles