Vanhanen hiinlastelt hoiatust uiguuride eest ei kuulnud

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Matti Vanhanen
Matti Vanhanen Foto: SCANPIX

Hiljuti veel Soome peaministritoolil istunud Matti Vanhaneni sõnul ei veennud Hiina ametnikud teda Guantanamo uiguure mitte vastu võtma, kirjutab uudistevõrk YLE. New York Timesis avaldatud Wikileaksi materjalide kohaselt USA diplomaadid aga arvasid, et see juhtus.


New York Timesi kohaselt ütles Vanhaneni endine abi, et Hiina soovitas möödunud sügisel Soomel mitte vastu võtta uiguure, keda Ühendriigid pidasid kinni Guantanamo Bay vanglas.

Toona põhjanaabrite valitsust juhtinud Vanhanen ütles USA lehe väidet kommenteerides, et hiinlased pidid seda nõudma kas nende välisministeeriumilt või madalamal tasemel. Hiina ei mõjutanud Soome otsust selles küsimuses, ütles Vanhanen.

«Toona kuulsin, et Hiina oli avaldanud mõningast muret, kuid hiinlased ei lähenenud kunagi peaministri tasemele, et seda väljendada,» rääkis Vanhanen. «Ehk jäi see välisministeeriumi või abi tasemele.»

«Igal juhul polnud sellel mingit mõju iseenesest põhimõttelisele otsusele, kas võtta need vangid vastu või mitte,» lisas endine peaminister. Soome ei ole nõustunud Guantanamo vange vastu võtma.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles