Wikileaks: Rootsi tahtis Venemaa Euroopa Nõukogust välja visata

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene tankikolonn Gruusias.
Vene tankikolonn Gruusias. Foto: SCANPIX

USA diplomaatide salakroonika paljastanud veebiportaali Wikileaks andmetel soovis Rootsi, et Venemaa Euroopa Nõukogust augustisõjatõttu välja visataks.

«Euroopa Nõukogu eesistuja Rootsi püüab veenda teisi Euroopa Nõukogu liikmeid asuma Venemaa vastu ja järgmise paari kuu jooksul proovitakse Venemaa välja hääletada,» seisis 2008. aasta augustist pärit dokumendis, mille autoriks on USA saatkond Stockholmis, vahendas uudisteagentuur AFP.

«See on veel planeerimise varajases staadiumis, kuid Bildti (Rootsi välisminister Carl Bild – toim) praegune eesmärk,» lisati dokumendis. «Praegu soovitakse kasutada Rootsi eesistumisaega Euroopa Nõukogus (kuni 2008. aasta novembrini), et mobiliseerida toetust Venemaa välja viskamiseks Euroopa Nõukogust.»

Välisminister Bildt, välisministeerium ja peaminister Fredrik Reinfeldt ei soovinud väidet kommenteerida. «Ma ei mõista seda hukka. Ma ei tea, mis telegrammis seisis ega Carli mõtteid,» kommenteeris Reinfeldt uudisteagentuurile TT.

USA saatkonna dokumendist selgub, et lisaks Rootsile toetasid Venemaa tegevusele Gruusias karmi hinnangu andmist ka Suurbritannia, Belgia, Taani, Eesti, Läti, Leedu, Sloveenia, Slovakkia ja Bulgaaria. Euroliidu teise leeri moodustasid aga Prantsusmaa, Saksamaa, Iirimaa, Holland, Malta ja Küpros, kes soovisid dokumendi järgi «kannatuste lõpetamist ja kindlustamist, et relvarahu respekteeritaks».

Sõja puhkemisel võrldes Bildt Venemaa sissetungi Grussiasse natsionaalsotsialistliku Saksamaa liidri Adolf Hitleri otsusega tungida oma kodanike kaitsele viidates Tšehhoslovakkiasse. «Venemaa maksab varem või hiljem selle eest kallist hinda,» ütles Bildt toona telefoniintervjuus Rootsi raadiole Thbilisist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles