Wikileaks: Rootsi varjas NATO-kontakte

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi lipuvärvides šokolaadimunad
Rootsi lipuvärvides šokolaadimunad Foto: SCANPIX

Ajalehe Svenska Dagbladet andmetel on Rootsi valitsus varjanud tihedat koostööd NATO-ga.

Teave tuli avalikuks lehe valdusesse sattunud Wikileaks-lehekülgede paljastustest, mis puudutavad USA Stockholmi saadiku Michael Woodi diplomaatilist kirjavahetust.

Mais 2007 teatas Wood, et kuigi Rootsi ei ole NATO liige, on tegelikult tegemist tugeva partneriga. Diplomaat tõdes, et Rootsi ametlik hoiak rahu ajal on neutraalsus ja sõja ajal erapooletus.

Rootsi osalemine NATO partnerlus rahu nimel programmis 1500 mehest koosneva ELi kiirreageerimisüksuse Põhjamaade üksuse juhina näitab, et riigi ametlik suhtumine NATOsse on töödeldud tõde, kirjutas Wood.

Rootsi, Norra ja Soome huvi põhjamaise kaitsekoostöö vastu tekitas USA saadikus vastuolulisi mõtteid. Eksisteerib oht, et Norra valitsus loobub traditsiooniliselt tugevast transatlantilisest sidemest ja NATO-le orienteeritusest.

USA Oslo saatkonna seab küsimärgi alla mõtte, et Ühendriigid võtaks Rootsi ja Soome NATOsse avasüli vastu. Kaugelt vaadates võib see nii tunduda, kuid Rootsi ja Soome võivad tuua skepsise ja idealiseerimisega negatiivseid tagajärgi NATOsse, kirjutab Svenska Dagbladet Wikileaksile viidates.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles