Vene ajakirjanik: Baltimaad on vaesed vaiksed riigid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa lipp.
Venemaa lipp. Foto: SCANPIX

Vene ajakirja Kommersant Vlast peatoimetaja Maksim Kovalski nimetas Balti riike vaikseteks ja vaesteks maadeks ning rääkis, et eelistab Soomes puhkamas käia.

«Mis puutub minusse, siis mulle tunduvad Balti riigid üldiselt vaiksete vaeste riikidena, kelle kodanikel õnnestus viie aastakümnega mitte imada endasse autoritaarset nõukogude mentaliteeti ning säilitada omaenese identiteet,» ütles Kovalski BNSile antud intervjuus.

«Seejuures ei tahaks ma just nimelt Baltimaadesse sõita: on ebameeldiv tunda end kutsumata külalisena. Seetõttu eelistan puhkust veeta Soomes,» lisas Kovalski.

Vene meedia moonutab Baltimaade kuvandit

Ajakirjaniku sõnul on Kremli-meelse meedia loodav kuvand Baltimaadest loomulikult moonutatud.

«Oleks kummastav, kui propaganda teeks Baltimaade jaoks erandi. Ent propaganda on vaid harukordsetel juhtudel lihtsalt vale. Reeglina paisutab ta üle reaalselt eksisteerivaid probleeme,» osutas ta.

«Näiteks näitas pronkssõduri juhtum, mis ametlikes ja «patriootilises» Vene meedias uskumatult üles puhuti, et Eesti võimud ei suutnud korralikult korraldada mälestusmärgi teisaldamise infotausta. Sedasama saab öelda ka Läti venekeelse elanikkonna küsimuses,» leiab Kovalski.

Välispoliitikat kujundab Putin

Venemaa välispoliitikat, kaasa arvatud Balti riikide suunal, kujundab ajakirjaniku sõnul peaminister Vladimir Putin.

«Riigi sisuline juhtimine toimub praegu valitsushoonest, mitte Kremlist, seetõttu kujundatakse poliitikat – nii sise- kui välispoliitikat – just nimelt seal,» selgitas Kovalski.

«Aga näiteks 2012. aastast hakkab seda jälle kujundama Kreml. On kasulik aru saada, et enamik Venemaa kodanikest ei näe selles midagi taunimisväärset, ning kui te esitaksite neile selle küsimuse, vastaksid: kus vaja, seal kujundataksegi,» kinnitas ajakirjanik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles