Wikileaks: Norra ja USA tüssasid Rootsit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norra kaitseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen koos Rootsi kolleegi Sten Tolgforsiga 2008. aastal.
Norra kaitseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen koos Rootsi kolleegi Sten Tolgforsiga 2008. aastal. Foto: SCANPIX

Ühendriigid ja Norra vedasid paari aasta eest Rootsit mitmekümne miljardi krooni suuruse hävituslennukite tehingu asjus ninapidi, kirjutas täna Aftonbladet.

Rootsi ajaleht teatas viitega Wikileaksi lekitatud USA diplomaatide kirjavahetusele, et Norra üksnes teeskles, et on huvitatud rootslaste JAS Gripen hävitajate ostmisest. Naaberriigi sõjarelvade asemel otsustas Norra hoopis USA F-35 lennukite ostu kasuks, vahendas Helsingin Sanomat.

Aftonbladeti sõnul andis Norra asekaitseminister Barth Eide juba enne riigihanke otsustamist USA-le mõista, et konkursi võidab Washington. Ameeriklased omaltpoolt venitasid meelega USAs valmistatavate radaridetailide transpordiga Rootsi lennukite tarbeks. Kiiremad tarned oleks tõenäoliselt tähendanud JASile paremaid šansse Norra hange võita.

Olukorra muudab piinlikuks asjaolu, et Rootsi kaitseminister Sten Tolgfors rääkis samal ajal avalikkuses optimistlikult relvamüügi õnnestumise väljavaadetest. Tegelikult nõustati samal ajal USA diplomaate vaoshoitult tegutsema, et tegelikku olukorda Stockholmi eest varjata.

Hävitajate müügi väärtuseks on hinnatud 55 miljardit Rootsi krooni (praeguse kursi järgi 94 miljardit Eesti krooni). Tegemist oli suurima kaitseinvesteeringuga Norra ajaloos.

Rootsi kaitseministeerium keeldus Wikileaksi leket kommenteerimast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles