Venemaa andis Poolale veel Katõni toimikuid

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katõni monument Ukrainas Harkivis.
Katõni monument Ukrainas Harkivis. Foto: SCANPIX

Venemaa, kelle president Dmitri Medvedev külastab tuleval nädalal Varssavit, andis täna Poolale üle veel toimikuid Katõni massimõrva kohta, teatab uudistevõrk AFP.


Praegustel andmetel räägib Medvedev Katõnist ka oma esmaspäeval algava kahepäevase Poola-visiidi käigus.

Mais lubas Medvedev Poolale, et avalikustab Kõtoni salatoimikud. Toona andis ta juba Poola riigipea kohuseid täitnud Bronislaw Komorowskile üle 67 kaustatäit asitõendeid selle veresauna kohta. Septembris lisandus neile materjalidele veel 20 kausta.

Nõukogude Liidu julgeolekuteenistus NKVD lasi 1940. aasta kevadel Lääne-Venemaal Smolenskis ning veel mitmes Venemaa, Ukraina ja Valgevene kohas maha umbes 22 000 Poola ohvitseri.

2004. aastal vihastasid Vene sõjaväeuurijad Poolat sellega, et lõpetasid Katõni tapmiste uurimise, keeldudes tunnistamast seda veresauna ei sõjakuritööks ega inimsusevastaseks kuritööks.

Möödunud kuul võttis Vene parlament vastu pretsedenditu deklaratsiooni, milles tunnistas, et Stalin andis korralduse nende Poola ohvitseride tapmiseks. Veel 1990. aastani väitis Nõukogude Liit, et tapmiste korraldajaks oli Saksa natsirežiim.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles