Venemaale pressib üha enam vene keelt mitteoskavaid võõrtöölisi

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Meie raha meie inimestele». Vene noorte 1.novembril korraldatud aktsioon Moskvas, kus nõuti tööd üksnes Vene kodanikele.
«Meie raha meie inimestele». Vene noorte 1.novembril korraldatud aktsioon Moskvas, kus nõuti tööd üksnes Vene kodanikele. Foto: SCANPIX

Viimase viie aasta jooksul on SRÜ riikidest Venemaale saabunud vene keelt mitteoskavate võõrtööliste arv suurenenud kuus korda.

Migratsiooniuuringute keskuse (TsMI) andmetel suudab 50 protsenti sissesõitnutest täita venekeelseid dokumente, vahendas Rosbalt.

Vene keelest ei saa aga üldse aru 15-20 protsenti. Aastal 2005 oli selliseid 3 protsenti ja seega on keelt mitteoskavate inimeste osakaal suurenenud viis-kuus korda.

Kui Venemaa migratsioonipoliitikas muudatusi ei toimu, siis aastaks 2020 moodustab vene keelt mitterääkivate sissesõitnute arv 40-50 protsenti.

TsMI rõhutab, et uuring puudutas SRÜ riikide kodanikke. Hiinlasi, vietnamlasi ja korealasi see ei hõlmanud.

Kui kümme aastat tagasi moodustasid sissesõitnutest põhilise osa Ukraina ja Valgevene kodanikud, siis viimastel aastatel moodustavad peamise osa migrantidest Kesk-Aasiast pärit inimesed. See on seotud tõsiasjaga, et ukrainlaste ja valgevenelaste karjääriootused on seotud rohkem Euroopa Liiduga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles