Medvedev: Wikileaksi leke tõi välja USA diplomaatia küünilisuse

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene president Dmitri Medvedev ja Itaalia peaminister Silvio Berlusconi Krasnaja Poljanas 3. detsembri.
Vene president Dmitri Medvedev ja Itaalia peaminister Silvio Berlusconi Krasnaja Poljanas 3. detsembri. Foto: SCANPIX

Vene presidendi Dmitri Medvedevi sõnul näitavad Wikileaksi kaudu avalikuks saanud dokumendid Ameerika diplomaatia küünilisust ja võivad avaldada mõju Washingtoni suhetele teiste riikidega.

«Neil (Ameerika diplomaatidel, Interfax) on taolisteks aruteludeks õigus, kuid teine asi on see, kui need saavad avalikuks, siis võivad nad tekitada kahju välispoliitilistele sidemetele ja mõjutada suhteid,» rääkis ta Krasnaja Poljanas toimunud pressikonverentsil Interfaxi vahendusel.

Need lekked näitavad hinnangute kogu künismi ja tihtilugu on need hinnangud ülekaalus erinevate riikide välispoliitikas, lisas riigipea. «Antud juhul pean silma Ameerika Ühendriikide,» rõhutas ta.

Venemaa ei hakka Wikileaksi lekete tõttu tekkinud olukorda üledramatiseerima. «Me pole paranoilised ega hakka Vene-Ameerika suhteid mingitega leketega siduma,» lisas ta.

Ma ei näe siin midagi kriitilist, rääkis ta ja lisas, et arvamused ja hinnangud on sageli väga erinevad.

Medvedev ütlew, et kui meediasse satuksid Venemaa välisministeeriumist ja eriteenistustelt hinnangud näiteks Ameerika partnerite kohta, siis oleks samuti lõbu laialt.

Selle nädala esmaspäeval ütles välisminister Sergei Lavrov, et Venemaa ei raja oma poliitikat infoallikatele, mis sarnanevad Wikileaksiga. «See on muidugi lõbus lektüür, kuid tegelikus poliitikas eelistame juhinduda meie partnerite konkreetsetest tegudest.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles