Kooselluda soovinud briti heteropaar kaotas kohtus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Charles Keidan ja Rebecca Steinfeld Londoni kohtumaja ees.
Charles Keidan ja Rebecca Steinfeld Londoni kohtumaja ees. Foto: SCANPIX

Abiellumise asemel koosellu astuda soovinud heteroseksuaalse paari kaebus jäeti täna Londoni kõrgemas kohtus rahuldamata.

2014. aastal öeldi Londonist pärit Rebecca Steinfeldile ja Charles Keidanile, et nende soovi kooselu sõlmida pole võimalik rahuldada, sest nad ei vasta seadusepügalale, mis ütleb, et kooselu registreerimiseks peavad partnerid olema samast soost.

Mees ja naine esitasid seepeale oma juhtumi linna kõrgemasse kohtusse, väites, et neid on diskrimineeritud. Nende juhtumi kohtulikust läbivaatusest aga keelduti, mistõttu on paar otsustanud asja edasi kaevata.

Üks valitsuse argumentidest on, et nüüd, kui geipaaridel on samuti õigus abielluda, võib tsiviilpartnerluse põhimõtteliselt tulevikus ära kaotada ning hakata enne seda veel seadusandlust muutma.

Valitsuse pressiesindaja tervitas tänast kohtuotsust, öeldes, et hetkel kehtiv abiellumise ja tsiviilpartnerluse korraldus ei eelista küll mingil viisil samasoolisi paare.

34-aastane Steinfeld ja 39-aastane Keidan ütlesid, et soovivad astuda just registreeritud koosellu, mitte abielluda, sest erinevalt viimasest keskendub kooselu võrdõiguslikkusele ega kanna endaga kaasas abieluga seonduvat patriarhaalset taaka.

Pärast samasooliste abielude tunnustamist riiklikul tasemel 2014. aastal, on Inglismaa, Walesi ja Šotimaa geipaaridel olnud võimalus, kas astuda abiellu või registreerida tsiviilpartnerlus.

Steinfeld ja Keidan väidavad aga, et heteropaaridel selline valikuvõimalus puudub ja seega on neid diskrimineeritud. Praegune seadusandlus on nende sõnul vastuolus õigusega otsustada ise oma eraelu puudutavate küsimuste üle.

Valitsuse vastuväite kohaselt kaitseb aga abielu institutsioon era- ja pereelu väärtusi piisavalt ning mingit põhiõiguste rikkumist siinkohal näha ei saa.

Jaanuari alguses teatas valitsus, et tsiviilpartnerluse tulevik on hetkel veel lahtine. «Enne tsiviilpartnerlusseaduse osas lõpliku otsuse tegemist, tahame esmalt näha, kuidas mõjutab samasooliste abielu lubamine nende kooselude registreerimise arvu.»  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles