USA sõjalaev tegi läbisõidu Lõuna-Hiina mere vaidlusaluse saare vetest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina mereväelased.
Hiina mereväelased. Foto: SCANPIX

USA sõjalaev tegi läbisõidu Lõuna-Hiina mere saare vetest, mida Hiina peab endale kuuluvaks, teatas kaitseministeerium eile.

«Sooritasime varem (reedel) meresõiduvabaduse operatsiooni,» teatas Pentagoni pressiesindaja Jeff Davis USA aja järgi eile õhtul (Eesti aja järgi täna hommikul) tehtud avalduses.

Tema sõnul sõitis USA sõjalaev läbi Paraceli saarestikus asuva Tritoni saare vetest, et esitada väljakutse Paraceli saari nõudlevate osapoolte ülearustele nõuetele, sõnas ta.

Hiina peab pea kogu Lõuna-Hiina merd endale kuuluvaks. Osa sellest nõudlevad endale ka Filipiinid, Vietnam, Brunei ja Taiwan.

Novembris sõitis Ühendriikide raketihävitaja USS Lassen vähem kui 12 meremiili kauguselt mööda vähemalt ühest tehissaarest vaidlusaluses Spratly saarestikus.

Hiina mõistis toona USA sõjalaeva läbisõidu vetest, mida ta peab endale kuuluvaks, karmilt hukka kui oma suveräänsuse rikkumise. Washingtoni hinnangul ei laiene tehissaartele rahvusvahelise õiguse järgi 12 meremiili laiune territoriaalvete ala.

Ühendriigid tunnustavad riikide õigust saata sõjalaevu teiste riigi territoriaalvetesse tingimustel, et nad ei teosta sõjalist või luurealast tegevust. Seda tuntakse territoriaalvetest rahumeelse läbisõidu klauslina.

Hiina vaidlustab rahvusvahelise õiguse sellist tõlgendust, väites, et teiste riikide sõjalaevad ei tohi seilata riiki vetesse ilma Pekingi selgesõnalise loata.

Ühendriikide kaitseminister Ashton Carter on öelnud, et USA lendab, seilab ja tegutseb kõikjal, kus rahvusvaheline õigus lubab, seal hulgas ka Lõuna-Hiina merel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles