Itaalia peaminister: me ei lase neil Schengenit hävitada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia peaminister Matteo Renzi.
Itaalia peaminister Matteo Renzi. Foto: SCANPIX

Need, kes soovivad hävitada Euroopa Liidu passivaba liikumise Schengeni tsooni, tahavad hävitada EL-i ning Itaalia ei lase sel juhtuda, ütles täna peaminister Matteo Renzi.

«Ütleme jõu, otsustavuse ja julgusega, et need, kes tahavad Schengenit hävitada, tahavad hävitada Euroopat. Me ei luba neil seda teha,» ütles Renzi päev pärast kohtumist Saksa kantsleri Angela Merkeliga, kellega ta arutas rändekriisi.

Renzi külastas täna Ventotene saart, kus kaks vangi kirjutasid Teise maailmasõja ajal manifesti, mida paljud peavad Euroopa ühendamise intellektuaalseks taganttõukajaks.

Peaminister asetas lilled üheks EL-i rajajaks peetava Altiero Spinelli hauale. Kõnealune dokument on «Ventotene manifest», mille Spinelli kirjutas koos kaasvangi Ernesto Rossiga.

«Täna, Euroopa jaoks raskel hetkel, oleme otsustanud naasta siia, kust kõik algas...et avaldada austust sellele, mis juhtus Euroopa identiteedi ajaloos ehk kõige raskemal momendil,» sõnas peaminister.

Aastatel 1927-1943 Itaalia fašistliku valitsuse vastase tegevuse eest vangis istunud Spinelli alustas 1941. aastal manifesti kirjutamist Euroopa riikide föderatsioonist, mis looks riikide vahel sideme ja hoiaks ära sõja.

«Sõda näis Euroopa rahvaste sajanditepikkuste konfliktide loomulik tagajärg. Samas on siin paar visionääri, kel leidus julgust, kirge ja jõudu kujutada ette Euroopa ühendriikide, Euroopat kui rahu paika,» lausus Renzi.

Kuus EL-i liikmesriiki asus 2015. aasta viimastel kuudel rändetulva tõttu rakendama piirikontrolli, ehkki hoidus piiri täielikust sulgemisest. Selles nähakse ähvardust Schengeni püsimajäämisele.

Lisaks ähvardab EL-i Suurbritannia võimalik lahkumine.

Itaalia välisminister Paolo Gentiloni kutsus sel nädalal korraldama kiiresti EL-i kuue asutajariigi - Belgia, Prantsusmaa, Saksamaa, Itaalia, Luksemburgi ja Hollandi - kohtumist.

«Itaalia teeb oma hääle kuuldavaks, et Euroopa ei muutuks halliks, abstraktseks debatiks detailide ja piirangute üle, vaid muutuks taas rohkem selleks, mis see oli Spinelli ja Rossi jaoks - suur unistus, millel oli jõud nihutada piire ja lammutada vanglamüüre,» ütles Renzi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles