Kolumbias registreeriti rohkem kui 2000 rasedal naisel ohtlik zika viirus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kolumbia teatas täna, et rohkem kui 2000 rasedal naisel on avastatud ohtlik zika viirus, mida kahtlustatakse vastsündinutel aju alaarengu põhjustamises.

Riiklik Terviseinstituut teatas, et nüüd on Kolumbias registreeritud 20 297 zika viiruse juhtumit, neist 2116 juhul oli nakatunuks rase naine.

1050 nakkusjuhtu leidis kinnitust laborianalüüsiga, 17 115 arsti ülevaatusel ning 2132 on arvatavad nakkusjuhud.

Nakatunuist 63,6 protsenti on naised, lisas instituut.

Arvude põhjal on Kolombia zika viiruse nakkusjuhtudelt Ladina-Ameerikas Brasiilia järel teisel kohal.

Põhja-, Kesk- ja Lõuna-Ameerika riikides võib järgneval aastal zika viirusesse nakatuda 3-4 miljonit inimest, teatas sel nädalal Maailma Terviseorganisatsioon (WHO).

WHO epideemiapuhangute reageerimisüksuse liikme Sylvain Aldighieri sõnul põhineb ennustus varasemate denguepalaviku epideemiate analüüsidel. Viimane levib samuti sääskede kaudu.

Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) hoiatas sel nädalal, et viirus levib Lõuna- ja Kesk-Ameerikas plahvatuslikult. Brasiilia on teatanud umbes 1,5 miljonist zika viiruse nakkusjuhust. Riigis on alates puhangu avastamisest läinud aastal teatatud 3718 mikrotsefaaliajuhtu. Enne 2015. aastat oli riigi keskmine 163 taolist juhtumit.

Kolombia valitsus prognoosib tänavu 600 000 zika viiruse nakkusjuhtu ning 500 mikrosefaaliajuhtu. Kolombia võimud andsid teisipäeval tasandikel asuvatele piirkondadele käsu valmistuda sääse Aedes aegypti kantava viiruse levikuks.

Võimud andsid paaridele soovituse lükata rasestumiskatsed kuue kuni kaheksa kuu võrra edasi.

Sääskedega leviv viirus, mida nähakse mikrotsefaalia ehk ebatavaliselt väikse peaga beebide sündide sagenemise taga, avastati 1947. aastal Ugandast ja jõudis Ladina-Ameerikasse eelmisel aastal.

Zika viirus võib põhjustada palavikku, löövet ja silma sidekesta põletikku ning sümptomid kestavad üldiselt alla nädala. Kuid rasedate naiste puhul võib viirus võib levida lootesse ning päädida lapse aju alaarengu või surmaga.

Nakkusjuhtude sagenemine Ladina-Ameerikas, eriti Brasiilias on sundinud USA-d ja teisi valitsusi manitsema rasedaid naisi piirkonda mitte külastama. See on augustis Rio de Janeiros suveolümpiamänge võõrustava Brasiilia jaoks ärevusttekitav väljavaade.

ÜRO hakkab 1. veebruaril arutama, kas olukord õigustab rahvusvahelise kriisiolukorra väljakuulutamist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles