Venemaa nimetab Türgi süüdistusi õhuruumi rikkumisest propagandaks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krimmi naine Vene lippu hoidmas. Pilt on illustratiivne
Krimmi naine Vene lippu hoidmas. Pilt on illustratiivne Foto: SCANPIX

Vene kaitseministeerium nimetas laupäeval «alusetuks propagandaks» Türgi väiteid uuest õhuruumi rikkumisest Vene sõjalennuki poolt.

«Mitte ükski Süüria Araabia Vabariigis viibiva Vene õhuväegrupi lennuk ole Türgi õhuruumi rikkunud. Türgi süüdistused, et Vene Su-34 lennuk rikkus tema õhuruumi, on alusetu propaganda,» ütles ministeeriumi kõneisik Igor Konašenkov Vene uudisteagentuuridele.

«Ma olen kindel, et isegi Türgi õhutõrjespetsialistid teavad, et radarid, mis jälgivad õhuruumi, suudavad ainult registreerida õhus oleva objekti kõrguse, kursi ja kiiruse. Ükski selline radar ei suuda tuvastada lendava objekti tüüpi ega seda, kas see on Venemaa oma või USA juhitava niinimetatud ISILi vastase koalitsiooni oma,» ütles Konašenkov.

«See on võimalik ainult otsese visuaalse kontakti abil teisest lennukist ning ühtegi (teist lennukit) ei olnud,» lisas ta.

«Ainult ebakompetentsed propagandistid, kes on vaadanud liiga palju Hollywoodi märulifilme, võivad tõsiselt öelda, et keegi hoiatas kedagi «vene ja inglise keeles» nende radarite abil,» seletas Vene kaitseministeeriumi kõneisik.

«Meie omalt poolt rõhutame kategooriliselt, et Vene õhutõrjesüsteemid Süürias ega Süüria radarid, mis jälgivad õhuruumi, ei registreerinud ühtegi rikkumist Süüria-Türgi piiril, veel vähem suulist kontakti Türgi ja meie pilootide vahel,» lisas ta.

Türgi süüdistas laupäeval Venemaad järjekordses õhupiiririkkumises, hoiatades Moskvat «vastutustundetu käitumise» eest.

«Venemaa lennuk Su-34 rikkus reedel kell 11.46 (Eesti aeg sama) Türgi õhupiiri Süüriaga,» teatas välisministeerium avalduses.

Ankara kutsus Vene suursaadiku reedel välisministeeriumisse, et «esitada jõuline protest» ja mõista rikkumine hukka, lisas välisametkond.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles