Raport: viimane veerandsajand on nõudnud üle 2000 ajakirjaniku elu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AP/Scanpix

Viimase 25 aasta vältel on oma tööülesannete täitmisel surma saanud vähemalt 2297 ajakirjanikku ning nende tapjad jätkavad karistamatult oma tegevust, märkis Rahvusvaheline Ajakirjanike Föderatsioon (IFJ) oma uues raportis.

Ühenduse sõnul pole need ohvrid teinud muud, kui püüdnud maailma teavitada sõdadest, revolutsioonidest, kuritegudest ja korruptsioonist.

Aastal 1990, mil organisatsioon vastavat arvepidamist alustas, hukkus tööülesandeid täites 40 ajakirjanikku, ent pärast 2010. aastat pole see näitaja kunagi langenud alla saja.

«Viimased kümme aastat on olnud kõige ohtlikumad,» ütles IFJ peasekretär Anthony Bellanger.

Kõige ohvriterohkem aasta oli 2006, mil tapeti 155 ajakirjanikku ja meediatöötajat.

Hoolimata paljude organisatsioonide, sealhulgas ÜRO lubadustest ajakirjanikke kaitsta, on karistamatuse õhkkond üksnes süvenenud ning ajakirjanikest on saanud nii-öelda pehmed sihtmärgid, märgib IFJ.

Reporterite jaoks ohtlikem paik on olnud Iraak, kus 25 aastaga on elu jätnud 309 ajakirjanikku. Teisel kohal on Filipiinid 146 ja kolmandal Mehhiko 120 ohvriga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles