Süüria opositsioon nõuab vangide vabastamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria rahukõnelused Genfis.
Süüria rahukõnelused Genfis. Foto: SCANPIX

Süüria opositsionäärid nõuavad president Bashar al-Assadilt tuhandete kinnipeetavate – sealhulgas naiste ja laste – vabastamist kui hea tahte märki Genfis peetavatel rahukõnelustel edu saavutamiseks. 

Allikate andmeil ulatati 177 kinnipeetavast koosnev esialgne nimekiri juba ÜRO erisaadikule Staffan de Misturale. Opositsioon soovib kokku 3000 vangi vabastamist. «Üritame tegeleda enne vastsündinud lastega naistega,» ütles esindaja Farah Atassi. «See on prioriteet. Siis me liigume järgmise nimekirja juurde.» Kuigi valitsus on minevikus lubanud poliitvange vabastada, on reaalsuses piirdutud vaid tavaliste kurjategijatega.

Läbirääkimised Genfis algasid reedel, kui kokku said Süüria valitsuse delegatsioon ja de Mistura. Opositsioonijõud vajasid osalemiseks veenmist, sealhulgas lubadusi Ameerika Ühendriikidelt ja ÜROlt, et nende nõudmistesse õhurünnakute lõpetamiseks ja humanitaartingimuste parandamiseks suhtutaks tõsiselt. 17-liikmeline delegatsioon saabus Saudi Araabia eralennukil kõnelustele eile. Sellele eelnes neli päeva kestnud arutelu, kas Genfis maksab üldse osaleda.

«Läheme Genfi, et testida rahvusvahelise kogukonna tõsidust tema lubadustes Süüria rahvale, ning samuti režiimi tõsidust oma lubaduste täitmisel. Tahame näidata maailmale oma tahet läbirääkimiste poole liikumisel ja poliitilise lahenduse leidmiseks,» rääkis üks opositsiooniesindaja.

Diplomaatide hinnangul on nõudmsi vangide vabastamise osas täita lihtsam, kui saata abikonvoid 15 piiramisrõngas viibivasse asulasse üle riigi.

«Oleme alati optimistlikud, kuid probleem on selles, et seisame Süürias silmitsi diktaatoriga. Kui ta (Assad) tõesti tahaks neid probleeme lahendada, siis poleks me näinud neid veresaunu ja kuritöösid,» lausus peamise opositsioonibloki HNC kõneisik Salim Muslet. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles