Üle poolte venelastest ei usu Litvinenko juurdlustulemusi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksandr Litvinenko.
Aleksandr Litvinenko. Foto: AP/Scanpix

Rohkem kui pooled venemaalased ei usu Suurbritannia kohtu juurdlustulemusi Aleksandr Litvinenko mõrva suhtes, mis viitavad Vene ametnike osalusele endise luuraja tapmises, selgus pühapäeval uuringufirma Levada küsitlusest.

Uuring viidi läbi 22.-25. jaanuaril ning selles osales 1600 inimest. 12% küsitluses osalenud venelastest usub Vene võimude «osalist heakskiitu» Litvinenko kõrvaldamiseks. 36% küsitletutest ei osanud sellele vastata.

71% vastanutest ei olnud Litvinenko surmast kuulnudki, selgus uuringust. 29% olid sellest kuulnud ja kolm protsenti jälgis juurdlust tähelepanelikult. Nende seast, kes olid kuulnud juhtumist, ei uskunud kohtu süüdistusi 59%.

Litvinenko mürgitati radioaktiivse polooniumiga 1. novembril 2006. Ta jõi ühes Londoni hotellis teed, mis sisaldas surmavat kogust polooniumi isotoopi 210 ja suri kolm nädalat hiljem haiglas. Ohvri lesk väidab, et tema abikaasa töötas surma ajal Briti välisluureteenistuse MI6 heaks ja tapeti Moskva käsul.

Briti kohtunik Sir Rober Owen ütles 21. jaanuaril avaldatud uurimisraportis, et tema käsutusse jõudnud tõendite põhjal kiitsid Litvinenko tapmise operatsiooni «tõenäoliselt» heaks FSB toonane juht Nikolai Patrušev, kes on praegu Putini julgeolekunõukogu eesimees, ja Putin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles