Austraalia tahab tühistada Wikileaksi asutaja Assange’i passi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Julian Assange eile Genfis.
Julian Assange eile Genfis. Foto: SCANPIX

Austraalia tõstatas täna küsimuse, kas oleks otstarbekas tühistada Wikileaksi asutaja Julian Assange’i pass, keda kuritegudes süüdimõistmise järel enam tõenäoliselt koju tagasi ei oodata.

Rootsis vägistamissüüdistused saanud austraallane Assange muutus rahvusvaheliselt tagaotsitavaks pärast Wikileaksi järjekordset paljastust USA diplomaatide tegevuse kohta üle maailma. Wikileaks avaldas 250 000 USA diplomaatide salajast faili, vahendab AFP.

Peaprokurör Robert McClelland sõnas, et Austraalia valitsus on kaalunud mehe passi tühistamist ülemaailmse tagaotsimise raames, kuid sellega seoses olevat probleeme tühistamise teate üleandmisega.

«Veelgi olulisem, on küsimus, kas see oleks üldse konstruktiivne või mõjuks see õiguskaitse töö vastaselt,» sõnas McClelland reporteritele.

Assange’i passi esitamisel lennujaamas, saaksid võimud sellest kohe teada ning McClellandi arvates võib passi tühistamine takistada Assange’i tabamist.

Peaprokurör kinnitas, et Austraalia uurib ka, kas Assange eksis ka kohalike seaduste vastu ja kinnitas, et Austraalia teeb tihedat koostööd USA õiguskaitseorganitega.

«Olen teadlik sellest, et USA õiguskaitseorganid uurivad väga täpselt seda, kas USA seaduste vastu on eksitud,» lisas ta.

Arvatakse, et Assange peidab end Suurbritannias. Laupäeval teatas ta lühidalt, et on tema ja tema kolleegid on võtnud tarvitusele märksa suuremad turvameetmed, kuna on saanud tapmisähvardusi. Mees osales Genfis toimunud pressikonverentsil.

Lisaks pidi Wikileaks abi saamiseks pöörduma Šveitsi poole, kuna USA pani aadressi wikileaks.org kinni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles