Kreeka saarte elanikke pakutakse Nobeli rahupreemiale (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästevestid Kreeka Lesbose saarel
Päästevestid Kreeka Lesbose saarel Foto: SCANPIX

Enam kui pool miljonit inimest on lisanud internetis oma nime üleskutsele anda Euroopa rändekriisi eesliinil olevatele Kreeka saarte elanikele 2016. aasta Nobeli rahupreemia.

Sarnase taotluse on koostanud ka maailma mainekate ülikoolide akadeemikud, kelle samm on pälvinud Euroopa Parlamendi liikmete, kunstnike, poliitikute ja Kreeka meedia poolehoiu. Kandidaatide esitamise tähtajaks on 1. veebruar.

Nobeli komiteele saatsid kirja ka mitmed tuntud kreeklased, kes pakkusid rahupreemia kandidaatidena välja Kreeka pensionäri ja kaluri ning Oscari laureaadist näitlejatari Susan Sarandoni, vahendas Ateena uudisteagentuur.

85-aastane Emilia Kamvysis ja 40-aastane Stratis Valiamos on kogunud riigis laialt tuntust oma vabatahtliku tööga, Lesbose saart külastanud Sarandoni teenena aga nimetatakse teadlikkuse tõstmist rändekriisist ning samuti vabatahtlikku tööd.

Pühapäeva hilisõhtuks oli vabaühenduse Avaaz veebilehel pöördumisele allkirja andnud 597 697 inimest.

«Egeuse meres asuvate Kreeka saarte põliselanikud on teinud ja teevad kõik võimaliku, et aidata kodudest lahkuma sunnitud Süüria põgenikke sellest hoolimata, et on ise elanud mitu aastat ränga majanduskriisi tingimustes,» seisab üleskutses, mille koostas Kreetalt pärit arhitekt Alkmini Papadaki.

«Nende teod ja ohvrid ei tohi märkamata jääda, sest nad panustavad märkimisväärselt rahu ja stabiilsuse heaks maailmas,» seisab selles.

Saareelanike kandidaadiks esitamist on toetanud ka Kreeka parlamendi president Nikos Voutsis.

«Egeuse saarte, eriti Lesbose kodanikud on eeskujuks kogu Euroopa tsivilisatsioonile,» lausus ta.

Rahvusvahelise rändeorganisatsiooni IOM andmeil saabus Kreeka rannikule 2015. aastal üle 800 000 migrandi ja põgeniku.

Sel aastal on Kreeka saartel maabunud päevas keskmiselt 1900 inimest, kes on võtnud ette ohtliku meretee Türgist. Enam kui pooled neist ehk üle 31 000 on end registreerinud Lesbosel.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles