Šokeeriv video paljastab pinged Rootsi põgenikekeskuses (7)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader videost.
Kaader videost. Foto: Kuvatõmmis

Rootsi Raadio avaldas Jönköpingu lähedal asuvas alaealistele asüülitaotlejatele mõeldud keskuses filmitud kaadrid töötajate ja selle asukate vahelisest konfliktist.

«Te olete kõik kuradi sead,» karjub videos keskuse töötaja (videos hallis särgis) inglise keeles selle asukate peale ning ähvardab kutsuda politsei. Videost ei selgu, mis töötajat ärritas.

Rootsi meedia teatel filmiti video keskuses, mis on mõeldud täiskasvanud saatjata Rootsisse saabunud alaealistele. Selliseid alaealisi saabus Rootsi mullu umbes 38 000, mitte kunagi varem pole need numbrid olnud nii suured.

Salvestusel on näha, kuidas üks keskuse asukatest (roosas särgis) töötaja juurde astub ja küsib: «Kas sul on minuga probleem? Võitle minuga!». Seejärel hakkab ta värisedes põrandale kukkudes nuuksuma, hiljem tõustes aga hüsteeriliselt karjuma, kuni kaaslased ta ruumist minema toimetavad.

Löömist videos pole näha, küll aga katkist lauda, samuti kostub videos ropendamist ja ähvardusi. Praeguseks on politseile esitatud ka üks kaebus töötaja vastu.

Rootsi meedia andmetel on politsei saanud samasse keskusesse väljakutse varem kahel korra. Mõlemad väljakutset on tulnud alates möödunud aasta detsembrist. Seejuures kutsuti politsei üks kord kohale seetõttu, et keskuse asukas olevat löönud sealset töötajat.

Jönköpingu linnavõimude esindaja ütles Rootsi Raadiole, et juhtunut uuritakse. «Tegemist oli sealsete töötajate ja elanike vahelise konfliktiga,» selgitas ta.  

Videos esinev töötaja selgitas Rootsi Raadiole, et vahetult enne video salvestamist toimusid keskuses korrarikkumises. Tema sõnul pidid tema ja teised keskuse töötajad seetõttu ennast oma tubadesse lukustama.

Juhtunust kirjutanud Rootsi Raadio ajakirjaniku Alexandra Svedbergi sõnul saatis video väljaandele allikas keskusest. Ta ei avaldanud, kes see allikas oli.

Svedbergi sõnul väitis keskuse töötaja talle, et ta on noorte ees vabandanud, kuid kaitses oma käitumist väitega, et väidetavalt närvivapustuse saanud keskuse asukas on sealsete noorte ninamees, kes kaamera ees lihtsalt näitles.

«Ta ütles, et see nooruk, poiss, kes põrandale kukkus, lihtsalt näitleb. See kõik on näitemäng. Seda ütles mees, keda te kuulete karjumas,» selgitas ajakirjanik.  

Kommentaarid (7)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles