Euroopa Liit võib Gruusiasse saata üle 300 vaatleja

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Grusiinid kandmas Euroopa Liidu lippu.
Grusiinid kandmas Euroopa Liidu lippu. Foto: AFP / Scanpix

Euroopa Liidu Gruusia-missiooniga lähedalt seotud ametniku kinnitusel saadavad euroliidu liikmesriigid konfliktipiirkonda «suure tõenäosusega» üle 300 tsiviilvaatleja.

Anonüümseks jääda soovinud ametnik, kes viibib ELi vaatlusmissiooni koosseisus juba Gruusias, kinnitas AFP-le, et EL saadab konfliktipiirkonda hinnanguliselt 340 vaatlejat.

Varem on ELi liikmesriikide välisministrid kinnitanud 200-liikmelise tsiviilmissiooni saatmise Gruusiasse, millele andis nõusoleku ka Venemaa. Kuna Venemaaga pole täiendavate tsiviilvaatlejate saatmine Gruusiasse veel kooskõlastatud, siis ei saabu kõik vaatlejad konfliktipiirkonda 1. oktoobriks, mil algab ELi vaatlusmissiooni mandaat.

Euroopa Julgeoleku ja Koostööorganisatsiooni OSCE delegatsiooni diplomaatilised püüdlused sõjaliste vaatlejate arvu suurendamiseks Gruusias ei kandnud aga Venemaa vastuseisu tõttu vilja, mistõttu võivad ka ELi läbirääkimised täiendavate vaatlejate saatmiseks kujuneda väga raskeks.

ELi vaatlusmissiooni juht sakslane Hansjörg Haber kohtub täna ka Gruusia peaministri Lado Gurgenidzega, et täpsustada ELi vaatlejate saabumise üksikasju.

ELi vaatlusmissiooni koosseisu kuuluvad relvastamata tsiviilvaatlejad, kelle hulgas on nii politseinikke, tollitöötajaid, inimõigustega tegelevaid isikuid ja kohtunikke. Nende ülesandeks on olukorra monitoorimine konfliktipiirkondades ning kuuepunktilise rahulepingu täitmise jälgimine kogu Gruusia territooriumil.

Eesti saadab Gruusiasse kaks vaatlejat, kes asuvad tööle sadamalinna Phothi lähistel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles