Kohus trahvis Concorde´i katastroofi põhjustanud USA lennufirmat

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süttinud Air France´i Concorde.
Süttinud Air France´i Concorde. Foto: SCANPIX

Pariisi kohus langetas otsuse, mille kohaselt vastutab USA lennuettevõte Continental Airlines kümne aasta eest 113 inimelu nõudnud Concorde´i lennukatastroofi eest.

Kohus leidis, et Continental on lennukatastroofi eest vastutav ning määras lennufirmale 200 000 euro suuruse rahatrahvi ning käskis tasuda Concorde´i omanikfirmale Prantsuse lennuettevõttele Air France miljon eurot, vahendas BBC.

2000. aasta 25. juulil aset leidnud Concorde´i õnnetuse asjaolude uurimisel selgus, et katastroofi põhjustas varem startinud Continentali lennuki DC-10 küljest stardirajale pudenenud metallitükk, mis lõhkus Concorde'i rehvi, millele omakorda järgnes kütusepaagi purunemine.

Continental on oma süüd eitanud ning lubanud kohtu otsuse edasi kaevata, leides, et see kaitseb ainult Prantsumaa huvisid. Lennufirma väitel põles Concorde’i telik juba mitusada meetrit enne Continentali lennukilt pudenenud titaaniribast ülesõitmist.

New Yorki suunduma pidanud Concorde kukkus alla kohe pärast õhku tõusmist Pariisi Charles de Gaulle'i lennuväljalt. Õnnetuse tagajärjel hukkus 113 inimest, kellest enamik olid Saksa turistid. Neli inimest hukkus ka Pariisist põhja pool asuva Gonesse`i linna Relais Bleu hotellis, millele lennuk langes.

Lisaks mõistis kohus süüdi ka Continentali mehhaaniku John Taylori, kellele määras 15-kuulise tingimisi vanglakaristuse. Ülejäänud neli kohtualust mõisteti õigeks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles