Soome-Vene piiri ähvardab hiigelummik

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome-Vene piiril on veokite järjekorrad ka suvel.
Soome-Vene piiril on veokite järjekorrad ka suvel. Foto: SCANPIX

Soome ametivõimud kardavad rekordiliselt pikkade autojärjekordade tekkimist Soome-Vene piirile.

Kõige hullemaks võib olukord muutuda uusaasta ja kolmekuningapäeva vahel, mil venelased tormavad Soome sisseoste tegema, vahendas YLE.

Peterburis on viisataotluse arv alates detsembri algusest tõusnud 5000-6000-ni päevas. Konsulaat väljastab viisasid kahes vahetuses. Sel aastal kerkib Peterburi esinduses väljastatud sissesõidulubade arv miljonini.

Suurenenud on ka Moskva saatkonna töökoormus. Võrreldes eelmise aastaga on viisasid väljastatud 30-35 protsenti rohkem ja arv suureneb veelgi.

Soome välisministeeriumi ja piirivalveameti andmetel purunevad tänavu 2008. aastast pärit rekordid. Kokku võib piiriületanute arv ulatuda enam kui 8 miljonini, kellest põhiosa moodustavad venelased.

Soome populaarsuspuhangu taga on Vene muutunud tollieeskirjad. Kaupa võib üle piiri Venemaale viia kuni 50 kilogrammi ja reisida võib piiramatult. Soome hinnatase on venelaste jaoks madal, väljaarvatud bensiin ja alkohol.

Vaalimaa ja Imatra piiriületuspunktide läbilaskevõime suurendamiseks tuleks investeerida 20 miljonit eurot. Summa on mõõdukas, kui võrra arvesse, et venelastest poodlejad toovad tänavu Soome 500-600 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles