Venemaa eitab katset nihutada põhjapoolusel piire

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa miniallveelaev, mis viis Vene trikoloori sümboolselt põhjapooluse merepõhja.
Venemaa miniallveelaev, mis viis Vene trikoloori sümboolselt põhjapooluse merepõhja. Foto: AP / Scanpix

Venemaa president Dmitri Medvedev andis hiljuti käsu määratleda Venemaa piir Arktikas ja kindlustada seal riigi rahvuslikud huvid. Venemaa kinnitusel pole tegemist aga piiride ühepoolse nihutamisega.


Medvedevi hinnangul peavad põhjapooluse alad saama Venemaa strateegiliste ressursside baasiks ning ta andis selleks käsu töötada välja vastav piiriseadus, vahendas AFP.

Venemaa välisministeeriumi kinnitusel ei määratle seadus riigi piire Arktikas, vaid puudutab ainult siseriiklike halduspiire, mistõttu pole see seotud mandrilava välispiiride selgitamisega.

Vaatlejad nägid Venemaa tegevuses katset luua seaduslik alus Arktika territoriaalvaidluste vältimiseks, jättes Kanada, Taani, Norra ja USA nii tühjade kätega. Riigid väljendasid muret Venemaa ühepoolsete sammude pärast ning kutsusid Venemaa juhtkonda üles järgima rahvusvahelisi seaduseid.

«Venemaa järgib rangelt rahvusvahelise seaduse norme ja põhimõtteid ning kavatseb tegutseda kindlalt olemasolevate rahvusvaheliste lepingute ja mehhanismide raames,» lisas ministeerium oma teates.

ÜRO merelepe näeb ette, et iga Arktikaga piirnev riik, peab esitama komisjonile vastava taotluse, kui soovib maavaraderikkast piirkonnast senisest suuremat osa. Venemaa esitaski vastava taotluse komisjonile 2001. aastal

Venemaa väitel kuulub suur osa Arktikast neile, kuna tegemist on Siberi madrilava pikendusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles