USA lisas zika-ohuga riikide hoiatusnimekirja veel neli riiki

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mikrotsefaaliaga sündinud brasiilia laps.
Mikrotsefaaliaga sündinud brasiilia laps. Foto: SCANPIX

USA laiendas zika viiruse tõttu väljastatud reisihoiatuste nimistut nelja asukoha võrra.

Tervishoiuametnike sõnul lisati nimistusse Ameerika Samoa, Costa Rica, Curaçao ja Nicaragua.

Inimesed peaksid nimistus olevatesse kohtadesse reisides rakendama ettevaatusabinõusid zika viiruse vastu. Kuna viiruse ja mikrotsefaalia vaheline põhjuslik seos tundub aina tõenäolisem, siis rasedad peaksid kaaluma nimistus olevatesse riikidesse reisimise edasilükkamist, lisasid eile ametnikud.

Varasemalt olid nimistus Ladina-Ameerika riikidest Boliivia, Brasiilia, Colombia, Ecuador, El Salvador, Prantsuse Guiana, Guatemala, Guyana, Honduras, Mehhiko, Panama, Paraguay, Suriname ja Venezuela.

Kariibi mere piirkonnast on reisihoiatus väljastatud Barbadose, Dominikaani Vabariigi, Guadeloupe, Haiti, Martinique'i, Saint-Martini ühenduse, Puerto Rico, USA Neitsisaarte suhtes.

Lisaks on nimistus ka Lääne-Aafrika ranniku lähistel asuvad Cape Verde saared ning Vaikse ookeani lõunaosas asuv Samoa.

Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) otsustas eile, et Põhja-, Kesk- ja Lõuna-Ameerikas leviva zika viiruse ulatus ja mõju on piisavalt erakordne rahvatervisega seotud rahvusvahelise ulatusega hädaolukorra väljakuulutamiseks.

Sääskedega leviv viirus, mida nähakse mikrotsefaalia ehk ebatavaliselt väikse peaga beebide sündide sagenemise taga, avastati 1947. aastal Ugandas ja jõudis Ladina-Ameerikasse eelmisel aastal.

Zika viirus võib põhjustada palavikku, löövet ja silma sidekesta põletikku ning sümptomid kestavad üldiselt alla nädala. Kuid rasedate naiste puhul võib viirus võib levida lootesse ning päädida lapse aju alaarengu või surmaga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles