USA presidendivalimiste Iowa eelvalimised lõppesid nappide võitudega (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA demokraatide presidendikandidaadi Bernie Sanders toetajad täna Iowas valimisõhtuüritusel.
USA demokraatide presidendikandidaadi Bernie Sanders toetajad täna Iowas valimisõhtuüritusel. Foto: SCANPIX

USA presidendivalimiste eelvalimised võitsid Iowa osariigis vabariiklaste seas Ted Cruz ja demokraatide leeris esialgsetel andmetel napilt Hillary Clinton, näitasid osalised tulemused.

Texase ülikonservatiivne senaator Cruz kogus 28 protsendi Iowa vabariiklaste valimiskoosolekutel osalenute toetuse, järgnesid ärimagnaat Donald Trump 24 ja Florida senaator Marco Rubio 23 protsendiga.

Vabariiklaste jaoks on Iowas kaalul 30 delegaadi toetus: Cruz on kindlustanud kaheksa, Trump ja Rubio kumbki seitse, neorokirurg Ben Carson kolm, Kentucky senaator Rand Paul ja Florida ekskuberner Jeb Bush mõlemad ühe. Kolm on endiselt välja kuulutamata.

Kui loetud oli 95 protsendi Iowa valimispiirkondade tulemused, toetas demokraatidest eksvälisminister Clintonit 49,9 protsenti hääletanuist Vermonti senaatori Bernie Sandersi 49,6 vastu. Demokraatidel on Iowas kaalul 44 delegaadi toetus.

Vabariiklased ja demokraadid kinnitavad juulis peetaval parteikongressil presidendikandidaadiks osariikide eelvalimistel enim delegaate võitnud kandidaadi.

Iowa olulisuse aluseks peetakse võitjale või ootamatult hea tulemuse teinud kandidaadile osaks saavat meediakajastust ning oma populaarsuse tõestamisest tulenevat elevust, mis aitab kandidaadil suurendada oma profiili, tõsiseltvõetavust ja rahastust. Kehv tulemus võib teha kandidaadi edasisele kampaaniale lõpu.

"Täna tähistame lihtrahva võitu. See on kõigi Iowa ja selle suure rahva julgete konservatiivide võit," ütles Cruz Iowa valimiskoosolekute lõpu järel toetajatele. «Iowa on saatnud sõnumi, et vabariiklaste presidendikandidaati ja järgmist USA presidendi ei vali meedia, Washingtoni establishment ja lobistid.» 

Cruzi sõnul valib järgmise presidendi kõige uskumatum ja võimsam jõud, kus asub meie riigi suveräänsus - rahvas, ameerika rahvas.

Üleriigilistes arvamusküsitlustes juhtiv Trump üritas Iowa valimiskaotust pisendada. «Kõik ütlesid mulle, et ära mine Iowasse. Sul pole võimalust esikümnesse jõuda. Ma ütlesin, et pean seda tegema,» lausus ärimagnaat.

«Siin Iowas saatis selle suure osariigi rahvas väga selge sõnumi. Täna oleme astunud esimese, kuid tähtsa sammu nende valimiste võitmise suunas,» ütles Rubio, kes on tõusmas peavoolu vabariiklaste esikandidaadiks.

Clinton ütles, et ees seisab raske võitlus. «Meil on harva esinev võimalus ideede võistluseks - mõelda tõsiselt sellest, mille eest Demokraatlik Partei seisab ja missugust tulevikku me oma riigile tahame,» lausus endine esileedi.

Sanders ütles, et ajal, mil lõplikud tulemused on veel lahtised, on seis tema ja Clintoni vahel sisuliselt viigis. «See, mida Iowa on täna alustanud, on poliitiline revolutsioon,» sõnas Vermonti senaator, kes üritab luua enda ümber liikumise kampaaniarahastamise reformimiseks ja senisest võrdsema ühiskonna rajamiseks.

«Kas te olete valmis radikaalseks ideeks? Ka Ameerika on valmis,» ütles Sanders. «Me rajame majanduse töötavate perede, mitte ainult miljardäride klassi jaoks.» 

Iowa valijad on eelvalimistel oma eelistuse esimesena öelnud alates 1976. aastast, ent osariigis võidutsenu jaoks ei ole partei nominatsioon ning presidendivalimiste võit kaugeltki tagatud. Ehkki demokraatide seas on alates 1996. aasta Bill Clintoni võidust saadik Iowas triumfeerinu alati saanud partei presidendikandidaadiks, siis vabariiklaste seas juhtus see viimati 2000. aastal, kui Iowas võitnud George W. Bush tõusis hiljem erakonna presidendikandidaadiks.

Vabariiklased jätkavad pärast Iowat eelvalimisi 9. veebruaril New Hampshire 'is, 20. veebruaril Lõuna-Carolinas ning 23. veebruaril Nevadas.

Pärast Iowat jätkuvad demokraatide eelvalimised 9. veebruaril New Hampshire'is, 20. veebruaril Nevadas ja 27. veebruaril Lõuna-Carolinas.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles