USA neljakordistab tuleval aastal kaitsekulutusi Euroopas (4)

, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA Abrams tankid.
USA Abrams tankid. Foto: SCANPIX

Valge Maja kavatseb kulutada Euroopas 2017. aastal relvade ja varustuse peale täiendavalt 3,4 miljardit dollarit (3,2 miljardit eurot), teatasid eile mitmed allikad USA väljaandele New York Times’. Praegune kaitse-eelarve on 789 miljonit dollarit (723 miljonit eurot), seega tuleval aastal see neljakordistub.

USA president Barack Obama kavatseb suurendada raskerelvastuse, soomukite ja muu varustuse paigutamist NATO liikmetest Kesk- ja Ida-Euroopa riikidesse. Valitsusametnike sõnul on käigu eesmärgiks takistada Venemaa edasist agressiooni piirkonnas.

Relvi ja varustust hakkavad kasutama Ameerika ja NATO väed, ning see peaks tagama võimekuse hoida piirkonnas pidevalt soomustatud lahinguüksusi.

Kuigi Venemaa sõjaline tegevus on Ukrainas viimastel kuudel vaiksemaks muutunud, on Moskval seal jätkuvalt kohalolu.

USA valitsusametnike sõnul peaks NATO lisaväed saatma Vene riigipeale Vladimir Putinile signaali, et lääs jääb tema motiivide suhtes antud regioonis väga kahtlustavaks.

«See pole reaktsioon millelegi, mis juhtus möödunud nädalal, teatas vanemaametnik väljaandele. See on pikaajaline vastus muutunud julgeolekuolukorrale Euroopas. See on uue situatsiooniga kohandumine, kus Venemaa on muutunud palju keerulisemaks teguriks,» teatas üks vanemametnik NY Times'ile.

Osasid analüütikuid üllatas Obama soov kaitsekulutusi Euroopas tõsta. Kogu USA kaitseministeeriumi eelarve peaks küündima 580 miljardi dollarini (531 miljardit eurot). Ühe kaitseallika teatas tahab Obama kongressilt küsida lisaks seitse miljardit (6,4 miljardit eurot)  Islamiriigi terroristidega võitlemiseks.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles