Tusk pakub Suurbritanniale nelja-aastast «migratsioonipidurit» (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tusk.
Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tusk. Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu president Donald Tusk avalikustas täna ettepaneku Suurbritannia liikmesustingimuste muutmiseks, mis sisaldab nelja-aastast hädapidurit EL-i sisemigrantide sotsiaaltoetustele.

«Olla või mitte olla koos, see on küsimus...Minu ettepanek Suurbritannia uuteks liikmesustingimusteks,» säutsus Tusk ettepanekut avalikustades.

Tuski ettepanek on sisend 18.-19. veebruari Euroopa ülemkoguks, kus EL-i liidrid loodavad jõuda Cameroniga lõplikule kokkuleppele.

Dokumendis seisab, et sotsiaalhüvitiste ja vaba liikumise alal tuleb austada praegu kehtivaid lepinguid, eriti neid, mis puudutavad liikumisvabadust ja diskrimineerimise keelamist. Seetõttu lähtub ettepanek Ühendkuningriigi murede lahendamiseks praeguste reeglite tõlgendamise selgusest, sealhulgas komisjoni deklaratsiooni eelnõust reas küsimustes, mis puudutavad võitluse tõhustamist liikumisvabaduse kuritarvitamise vastu.

Euroopa Komisjon kavatseb teha ettepanekuid EL-i seadusandluse muutmiseks lastetoetuste ekspordi osas ning mehhanismi loomiseks erandolukordadeks, mis on seotud tööjõu sissevooluga teistest liikmesriikidest. Eelnõu ja selle meetmete rakendamise kestus vajavad täiendavat arutelu.

EL-i ülemkogu eesistuja rõhutas pöördumises, et EL-i ühtsuse säilitamine on suur väljakutse ja tema mandaadi peaeesmärk. Tuski sõnul on tema ettepanekud kaugeleulatuvad, kuid ei ületa punast joont ega puuduta Euroopa projekti aluspõhimõtteid.

Tusk märkis kirjas, et Euroopa Liidu ühised huvid on kaugelt suuremad kui see, mis meid lahutab, ning küsimusele, kas olla koos või mitte, ei ole vaja vastata üksnes brittidel referendumil, vaid järgmise kahe nädala jooksul ka kõigil liikmesriikidel.

«Protsess on olnud keeruline ja ees ootavad rasked kõnelused, sest milleski ei ole kokku lepitud, kuni kõiges on kokku lepitud,» lisas Tusk pöördumises, avaldades veendumust, et tema ettepanek on hea alus kompromissi leidmiseks.

Majanduse juhtimise alal tuleb tagada vastastikune lugupidamine riikide vahel, kes soovivad majandus- ja valuutaliidu edasist süvendamist ning riikide vahel, kes seda ei soovi. Seda tehes sillutame teed euroala edasisele lõimumisele, kaitstes samal ajal mitteosalejate õigusi.

Selle põhimõtte toetuseks luuakse mehhanism, mis peaks vaigistama euroalasse mittekuuluvate riikide muret, kuid ei kujuta endast veto- ega pakiliste otsuste edasilükkamise õigust. Mehhanismi käivitamise täpseid tingimusi tuleb veel arutada.

Konkurentsivõime tõstmise küsimuses kinnitab eelnõu EL-i valmidust pingutada rohkem konkurentsivõime parandamise nimel. Hakkame edusamme regulaarselt hindama, lihtsustame seadusandlust ning vähendame firmadele pandud koormat, seisab dokumendis.

Suveräänsuse osas tunnistab eelnõu, et Ühendkuningriigi lepingutest tulenevat eriolukorda arvestades ei ole Ühendkuningriik kohustatud edasiseks poliitiliseks lõimumiseks.

«Eelnõu kinnitab ka austust subsidiaarsuse põhimõtte vastu ning ma teen ettepaneku, et liikmesriigid lõpetaksid eelnõu arutamise, kui teatud arv liikmesmaade parlamente on sellele subsidaarsusest lähtudes vastu,» sõnas Tusk. Ettepanek rõhutab ka protokollide 21 ja 22 väljajäämisõiguse austamist ja riikide julgeolekuvastutust.

Tuski ettepanek näitab tõelisi edusamme, ent vaja läheb veel tööd, kommenteeris täna Briti peaminister David Camero.

«EL-i läbirääkimisdokument näitab tõsiseid edusamme kõigis neljas valdkonnas, kus UK vajab muutusi, ent ees seisab veel tööd,» kirjutas Cameron Twitteris.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles