Aftonbladet: 1999. aasta EgyptAiri lennuõnnetus andis bin Ladenile WTC rünnakuidee (4)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailma Kaubanduskeskuse kaksiktornid 11. septembril 2001. aastal
Maailma Kaubanduskeskuse kaksiktornid 11. septembril 2001. aastal Foto: SCANPIX

Rootsi väljaanne Aftonbladet teatab, et terrorirühmituse Al-Qaeda juht Osama bin Laden sai 11. septembril 2001 USAs New Yorgis ja Arlingtonis toime pandud terrorirünnakuteks idee 1999. aasta EgyptAiri lennuõnnetusest.

Egiptuse lennufirma Boeing 767 oli teel USAst Los Angelesest Egiptusse Kairosse, kui 31. oktoobril Massachusettsi Nantucketi saarest 100 kilomeetri kaugusel Atlandi ookeani kukkus, võttes elu 217 pardal olnult. Juhtum leidis aset pärast New Yorgis tehtud vahemaandumist.

Aftonbladeti teatel põhinevad ta andmed Iisraeli lehel Jerusalem Postil, kes omakorda on saanud info Al-Qaeda väljaandest Al-Masdar News.

Pärast Egiptuse reisilennuki õnnetust olevat bin Laden arutlenud, et kui lennuk saab lihtsalt merre kukkuda, siis saab ta sama lihtsalt ehitisse lennata.

Al-Qaeda kaasjuht Khalid Sheikh Mohammed oli siis käinud välja idee kaaperdada paar USA lennukit ja lennata nendega Ameerika Ühendriikide pinnal kõrghoonetesse.

Enne Egiptuse reisilennuki õnnetust plaanis Al-Qaeda viia rünnakuid läbi USA liitlasriikides, mitte Ameerika Ühendriikides.

Sheikh Mohammed ja bin Laden muutsid plaani ja suunasid terrorirünnaku USA pinnale, võttes sihtmärkideks Maailma Kaubanduskeskuse (World Trade center – WTC) ja USA kaitseministeeriumi hoone Penatgoni. Samuti taheti rünnata Valget Maja, kuid see jäi ära.

Uurimine näitas, et EgyptAiri lennuõnnetuse põhjustas piloodi tahtlik tegutsemine. Mustade kastide salvestised paljastasid, et kaaspiloot Gameel el-Batouty viis 20 minutit pärast New Yorgist õhkutõusmist lennuki järsku madalamale kursile öeldes samal ajal, et «Allah on suur» ja pärast seda sööstis lennuk ookeani.

Egiptus ja Ameerika Ühendriigid ei ole õnnetuse põhjustes siiski üksmeelel. USA lennundusspetsialistide arvates oli tegemist lennuki tahtliku allakukutamisega, Egiptuse spetsialistide sõnul aga mootorrikke ja inimliku veaga. Piloot el-Batouty olevat sõnanud «Allah on suur» selle peale, et sai kindlast hukust aru.

Uurimine paljastas ka selle, et EgyptAir oli andnud el-Batoutyle hoiatuse stjuardesside ahistamise eest ning pärast seda lendu oleks ta saanud üle Atlandi lendamise keelu.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles