Euroopa Inimõiguste Kohus: uudisteleheküljed ei pea vastutama solvavate kommentaaride eest

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Inimõiguste Kohus
Euroopa Inimõiguste Kohus Foto: SCANPIX

Euroopa Inimõiguste Kohus (EIT) langetas eile otsuse, et uudisteleheküljed ei pea vastutama lugejate kirjutatud solvavate ja roppude kommentaaride eest.

EIT arutas seda küsimust Ungari uudistelehekülje index.hu vihaste lugejakommentaaride tõttu, edastab AFP.  

Index.hu lugejad olid avaldanud ühe kinnisvarafirma kohta solvavaid kommentaare ning firma andis uudistelehekülje Ungaris kohtusse. Firma teatel ei takistanud lehekülg solvavate kommentaaride avaldamist ning sai kohtus võidu.

Index.hu juhtide teatel eemaldasid nad kommentaarid kohe, kui ilmnes et need kahjustavad mainet ja ei vasta heale kommenteerimistavale. Samas rõhutati, et nad ei saa vastutada kõige eest, mida lugejad kirjutavad.

EIT oli samal seisukohal ja leidis, et Ungari kohus rikkus sõnavabadusreegleid määrates, et uudistelehekülg peab vastutama solvavate kirjutiste eest.

«Kuigi kommentaarid olid solvavad ja maitsetud, ei olnud need siiski ebaseaduslikud, rassistlikud ega vägivallale õhutavad,» teatas Euroopa inimõiguste kohus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles