Vanhanen: Venemaa võib sundida Soomet NATO-le lähenema

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

NATOga liitumine on Soome jaoks tõsiseltvõetav võimalus, kui olukord Läänemerel veelgi pingestub, ütleb Keskerakonna parlamendirühma esimees Matti Vanhanen täna ilmunud raamatus.

Loodetavasti mõistab Venemaa, et tema käitumine muudab soomlaste suhtumist NATOsse, lisab ta.

«Kui meie lähiümbruse stabiilsus hakkab Venemaa tegevuse mõjul vankuma, ei kaldu osuti mitte Venemaa, vaid NATO poole. Viimaste aastate poliitikaga mujal Euroopas on Venemaa pannud veerema lumepalli, mis üha kasvab,» kirjutab Soome ekspeaminister.

Vanhanen on siiski seisukohal, et Soome ja Rootsi peaksid jääma NATOst välja, see tuleks kasuks piirkonna stabiilsusele ja ettearvatavusele.

Stabiilsuse tagamise eeldus on vastastikune usaldus ja võimutasakaal. Sellest peaks Soome Vanhaneni sõnul lähtuma ka julgeolekupoliitika põhialuste üle arutledes.

Soome valitsus valmistab ette välis- ja julgeolekupoliitikaraportit, mis esitatakse parlamendile kevadel. Samal ajal koostab neljaliikmeline komisjon hinnangut, missugust mõju avaldaks Soomele NATOga liitumine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles