Leedu plaanib avalikustada natse aidanud inimeste nimed (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP/SCANPIX

Leedu riiklik genotsiidiohvrite muuseum valmistub allikate sõnul selleks, et tuua avalikkuse ette nimekiri tuhandest inimesest, keda kahtlustatakse Teise maailmasõja ajal koostöös natsidega. 

Vilniuses asuva Leedu Genotsiidi- ja Vastupanuuuringute Keskuse juht Terese Birute Burauskaite ütles, et amet üritab nimesid sisaldava raamatu avalikustada veel selle aastanumbri sees.

Otsus sündis pärast seda, kui Leedus ilmus raamat «Musiskiai» ehk «Omapäi», mis keskendus leedulaste osalusele juutide hävitamises Euroopas. Üks teose autoreist, Ruta Vanagaite, hakkas teemat uurima pärast seda, kui avastas – mitmed tema enda pereliikmed on seotud juutide mõrvamisega.

Jeruslam Postis avaldatud väidete põhjal andis genotsiidimuuseum võimudele üle 2055 kahtlustatava süüdlase nimed – ehkki riigijuhid ei olevat algatanud nende suhtes mingit uurimist. Ajaloolased on arvamusel, et ligi 95% Leedus elanud juutidest – kelle koguarvu sõja alguse ajal hinnatakse 200 000 peale – leidsid oma otsa natside ning nende kohalike kaastööliste käe läbi. See protsent olevat maailmajao riikidest suurim. 

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles