Euroliit jõudis kokkuleppele Türgi pagulastoetuse rahalises jaotuses (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SIPA/Scanpix

Euroopa Liidu riigid leppisid kolmapäeval kokku, kuidas jagada omavahel 3,3 miljardit eurot, millega on lubatud toetada Türgit põgenikekriisi lahendamisel, teatas Euroopa Komisjon avalduses.

«Euroopa Komisjon tervitab tänast liikmesriikide kokkulepet kolme miljoni euro suuruses toetuses,» seisab kirjas. «EL saab nüüd anda Türgile kiiresti olulises mahus uusi rahalisi vahendeid, et aidata Türgil tulla toime Süüria põgenikega.» 

Kokkuleppe kohaselt eraldavad liikmesriigid Türgile kaks miljardit ja Euroopa komisjon miljard eurot. Sellega suurendab komisjon oma osalust esialgu lubatud 500 miljoni tasemelt kaks korda.

Türgi ja EL-i kokkuleppe jõustamine viibis Itaalia vastuseisu tõttu. EL-i allikad ütlesid AFP-le, et Rooma andis kolmapäeval selle rakendamisele heakskiidu.

Suurima panuse annab 427 miljoni euroga Saksamaa, Suurbritannia panustab 327 ja Prantsusmaa 309 miljoniga, vahendasid allikad. Soome osa paketis on 28,4 miljonit eurot.

«Tervitan liikmesmaade kokkulepet Türgi põgenikevahendite üksikasjades,» teatas komisjoni asepresident Frans Timmermans avalduses. «Raha, mille me lauale paneme, aitab otseselt Türgis asuvaid Süüria põgenikke, aidates parandada nende ligipääsu eriti haridusele ja tervishoiule.»

Timmermans kiitis heaks ka Türgi valitsuse poolt juba rakendatud meetmed põgenike ligipääsu lihtsustamiseks tööturule ja nende juurdevoolu vähendamiseks.

Itaalia muretses Euroopa Komisjoni panuse suuruse ning liidu otsustusõiguse pärast selle üle, kuidas Türgi rahalisi vahendeid kasutab.

Türgi toetuspaketis lepiti kokku novembris. EL soovib, et Türgi piiraks migrantide ja varjupaigataotlejate voolu Euroopasse. Ühendus andis ka lubaduse avada uus peatükk Türgi liitumiskõnelustel blokiga ja tühistada viisanõue Schengeni ala külastavatele türklastele.

Süüria sõja jooksul on Türki saabunud üle 2,5 miljoni põgeniku. Euroopasse jõudis eelmisel aastal üle miljoni migrandi, enamik neist Türgist Kreekasse ja sealt edasi rikkamatesse euroliidu liikmesriikidesse. Ohtlikul teekonnal ühe Vahemere hukkus vähemalt 3700 inimest. Tänavu on Vahemerd ületades elu jätnud 360 migranti.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles